По какво си приличат Левски (София) и Уест Хям Юнайтед? Със сигурност не по международните успехи. Лондонските “чукове” имат една Купа на носителите на национални купи (КНК), спечелена през 1965-та. Година по-късно Англия печели единствената си световна титла благодарение на... Уест Хям, след като капитан на тима е Боби Мур, автор на хеттрик на финала с Германия (4:2) е Джеф Хърст, а другото попадение е дело на Мартин Питърс. И тримата тогава са настоящи футболисти и звезди на клуба от Източен Лондон.

Приликата е от завършилия тази година сезон. Левски се хвана за спасителната сламка и успя да доплува до Лига Европа. Уест Хям пък оцеля след триста зора, запазвайки мястото си в английския елит.
Както на “Герена”, така и на “Ъптън Парк” обявиха, че са повече от доволни и посъветваха анализаторите, побързали да ги отпишат, да понаучат малко футболния занаят.
Някои футболисти – като Владо Гаджев от “сините” и Джак Колисън от “чуковете”, се потупаха в гърдите, споделяйки пред камерите: “Доказахме, че сме колектив и изпълнихме нашата мисия!”.
Треньорите – съответно Гонзо и Джанфранко Дзола, бяха малко по-реалистични в изказванията си.
Георги Иванов: “Започнахме сезона с надеждата да станем шампиони и затова не сме особено щастливи на финалната права. Но не можем да не отчетем факта, че в средата на първенството ние изоставахме чувствително, сринахме се и благодарение на силния ни щурм накрая се класирахме в Лига Европа.”
Дзола: “Стартирахме отлично, надявайки се да се озовем колкото се може по-напред в класирането. После обаче тръгнахме надолу, но в заключителните мачове показахме характер и накрая оцеляхме.”
Двете изявления са почти като две капки вода. Другата интересна прилика е, че Гонзо и Дзола със сигурност няма да водят съответно Левски и Уест Хям от следващия сезон.

Свързващото звено между “Герена” и “Ъптън Парк” обаче е със съвсем други елементи. И в Левски, и в Уест Хям така и не си сложиха ръката на сърцето и не признаха, че мисията им стана възможна най-вече заради други отбори.
Ако Локомотив (София) не беше развял бялото знаме, Левски щеше да участва не в Лига Европа, а в Лига Герена.  “Червено-черните”, без да се церемонят, сами се свалиха от третото място, правейки невероятен джентълменски жест към “сините” си колеги. Въпреки че ги победиха два пъти в първенството и вече имат пет поредни успеха над тях.
В Англия Уест Хям съхрани мястото си във Висшата лига не заради професионалните качества на Дзола или добрата игра на тима, а поради сриването на Хъл Сити и Бърнли. Двата отбора забуксуваха силно в последните кръгове, губеха под път и над път, което помогна на “чуковете” да изплуват на повърхността. На Острова винаги се кланят на цифрите, а те красноречиво говорят, че отбор, който завършва с 35 точки първенството, рядко, даже почти никога не оцелява. Тази година Уест Хям събра толкова, но се спаси, защото “тигрите” се оказаха беззъби и спряха да хапят, а Бърнли тотално сдаде багажа. Със същия точков актив преди два, три, четири или пет сезона “чуковете” щяха да се озоват в Чемпиъншип.

За финал още една прилика. Кандидатите за нов треньор на Левски са 10, на Уест Хям – също толкова. Разликата е в това, че от лятото на “Герена” може да имат нов собственик, докато “чуковете” вече се сдобиха с такива по средата на миналия сезон. Ама хайде да не говорим за различията, защото те са далеч повече от общото между двата тима... Всъщност за двете най-значими разлики стана дума в началото на въпросния текст.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ