Давиде Мариани си тръгва от Левски. Най-добрият играч на "сините" този сезон по всичко изглежда, че ще продължи кариерата си в Дубай. А на "Герена" ще приберат 1,5 милиона евро от това.

Обаче настана една паника, едно ожалване, защото, видите ли, Левски няма да бъде същият без него. Защото Левски не можел да има претенции за титла и успехи, ако си продаде най-добрите играчи. А същите тези преди 3 месеца се чудеха как Мариани е в Левски и призоваваха да бъде разкаран. Доста хора помнят как неведнъж швейцарецът е бил освиркван на "Георги Аспарухов". А колко си спомнят мача с Берое на "Герена", на който всички цял мач викаха и обиждаха Мариани? Това беше преди точно 2 месеца и половина. 

Дори Емил Велев-Кокала каза: Ние виждаме, че в Левски има пълни пешеходци като това момче, което дойде от Швейцария - Давиде Мариани".

А сега Мариани е всеобщ любимец и никой не иска да се разделя с него.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Да, Давиде Мариани израстна страшно много, откакто е в Левски. Много хора не обърнаха внимание на миналия сезон, но той също бе фантастичен за швейцареца. А този започна повече от добре. Имах удоволствието да познавам Мариани и за всички е видно, че е добро и трудолюбиво момче, иска да се развива и се труди се, за да го постигне. И успява - показа невероятно израстване. Опрости немалка сума, за да може да помогне на Левски. Даде всичко от себе си на терена. И за всичко това ще бъде помнен и обичан от феновете. 

Но... Левски не е длъжник на Мариани, Левски не е Давиде Мариани. Напротив - Мариани е длъжник на Левски. Клубът и треньорите в него вдигнаха неимоверно качествата на халфа. Клубът и треньорите в него са причина Мариани да е това, което е в момента - почти завършен играч. Левски е причината Мариани да види какво е да играеш футбол в друга държава, да играеш пред луди фенове и невероятна атмосфера.

Дори самият той наскоро в едно интервю призна: "Стигнах дотам, че се обърнах за помощ към социалните. В Швейцария, когато нямаш работа, отиваш при тях и те ти дават някакви пари. Спомням си деня, в който влязох там и си казах: "Давиде, това не е нещо, за което си мечтал. Та ти си на дъното! На 25 си, във втора дивизия, а можеш да играеш. Какво се случи?!". Е, преди две години и половина наистина бях на дъното, но сега съм в най-големия клуб в България".

Отделно трансферът е начинът на Давиде да се отблагодари на клуба. В момент, когато основната цел е да се изчистят задължения и да се стабилизира финансово клубът, 1,5 милиона евро е повече от отлична сума, която да влезе в касата.

Сега на ред е Франко Мазурек. До този момент никой не смее да даде крайни оценки за него, но се чуват първите думи в същия стил, в който ги слушахме за Мариани в началото. От аржентинеца зависи да стигне до тази любов, с която в момента се ползва Давиде. И то него зависи да премине през обидите, които със сигурност ще търпи от специалисти по футбол, които всяка седмица си менят мнението. Мариани вече го усети. Преди два месеца беше некадърник, а сега "Левски не може без него". Левски може без всеки. И както всеки клуб в света продава футболисти за изгодни суми. 
Така, че: "Благодарим, Давиде, и успех!". 
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ