Стамен Белчев взе най-важния тест в треньорската си кариера... Засега... Взе го насред Разград, където победи шесткратния шампион Лудогорец. Взе го, въпреки незаслуженото изгонване на Каранга и неотсъдената дузпа. Взе го, след като ЦСКА бе изпаднал в дупка след трите поредни равенства с Етър, Пирин и Левски и измъчения успех с 1:0 срещу Славия.

За да спечелиш в подобна обстановка такъв двубой, би трябвало да си подготвен не само тактически, но и психически. Стамен го направи и вече спокойно можем да му поставим етикета „много добър треньор”.

Мнозина се съмняваха в качествата му още преди година (признаваме – включително и ние в спортния отдел на БЛИЦ), когато седна на горещия треньорски стол в Борисовата градина, след като румънецът Едуард Йорданеску се опари и бързо, бързо се изпари по посока Букурещ. Стамен изпълни поставената тогава цел – да изпревари Левски (отупвайки го два пъти с по 3:0) в крайното класиране и да финишира втори.

През настоящия сезон задачата му стана още по-сложна – да изпревари и Лудогорец и да атакува титлата. След колеблив старт в първите два кръга последва серия от победи. После обаче ЦСКА отново закуцука и пак се заговори за треньорска рокада. Напрежението над „Армията” се завърна с гръм и трясък и в пълната си сила. И то точно преди битката в Разград.

Но Стамен оцеля, показвайки характер. Не само записа първа шампионатна победа за „армейците” срещу Лудогорец, но съживи надеждите за златните медали.

Спечели ли ги, Белчев вече няма бъде много добър треньор. Тестът снощи бе взет, но предстоят още по-тежки изпитания по пътя към върха. Ако преодолее и тях, той вече ще се превърне в отличник.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ
ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА

Първа лига, сезон 2017/2018 - телевизионна програма