Барселона капитулира. Барселона е на дъното. Край с Барселона. УЕФАлона, ДУЗПАлона...Меси стана за смях, Меси нищо не играе, Меси не вкарва. Това са само част от критиките, които понасят каталунците след провала срещу Атлетико (Мадрид). Помията е жестока, както е било винаги при неуспехите на най-добрия отбор в последното десетилетие.

Никой не обича силните. Всеки се дразни, когато Барселона демонстрира футбол, по-красив от шедьоврите на Гауди и по-пленяващ от музиката, която излиза от магическия фонтан Монтжуик. Барселона се превърна в буквар за футбол в последното десетилетие. Факт. Всичко започна от Рийкард и първата спечелена Шампионска лига през 2006 година (втора след онази през 1992-ра), след това продължи при Гуардиола, Тито Виланова, а Луис Енрике добави нова капчица от синьо-червената магическа отвара. 23 трофея за 10 години, от тях 4 в Шампионската лига! Кой е другият клуб, който може да се похвали с подобно нещо?! Не търсете, няма такъв.

И Барселона обаче може да загуби. Позволявате ли?! Или смятате, че Меси, Суарес, Неймар, Иниеста и останалите са роботи, които побеждават под команда. И те дишат, боли ги, чувстват, плачат...И те могат да се провалят, което още веднъж доказва, че са нормални човешки същества. С една единствена разлика. Всички искат да са като тях. Мнозина ги мразят заради успехите им. Мразят ли те?! Значи си велик. Колкото повече хора искат да се провалиш и да си на дъното, за да ти се присмиват и мачкат, толкова повече си успял. Обикновените не се забелязват. Тях нито някой иска да ги види смазани, натъжени или с плачещи очи. Те са безразлични. Всички искат да видят Меси и останалите 10 в състава на Барселона на колене. Просто защото им завиждат.

Защо потъва Барселона? Причините са много, някои от тях със сигурност не са известни на никого освен на онези в съблекалнята. Загубата от Реал (Мадрид) на "Камп Ноу" повлече крак и от нея всичко тръгна на криво. Барселона и Меси са подвластни изключително много на психиката. Докато пердашат рекорд след рекорд в 39 поредни мача без загуба няма сила, която да ги спре. Влязат ли обаче в дупка, сривът е жесток. И това се отразява най вече на Меси.

Ето част от спортно-техническите причини за отпадането от Атлетико (Мадрид):

1.СЛАБАТА ФОРМА НА МЕСИ. В Барселона всичко зависи от аржентинеца. Когато той не играе, отборът е съвсем друг. Суарес и Неймар не поемат лидерството, нито пък Иниеста или Бускетс. За тази роля трябва да си роден, не се става с трупане на мачове.

2.МНОГО ДОБРА ТАКТИКА на Атлетико (Мадрид). Твърда игра, която се оказа печеливша. Преследване на противника, а не гледане отстрани и затваряне в пазене на резултата. Атлетико (Мадрид) е в прекрасна физическа форма и може да издържи на натиска на Барселона. Използват всички хитрини - бавене на времето, накъсване с фаулове, но в крайна сметка постигат целта си.

3.БАРСЕЛОНА Е С ЛИМИТИРАН СЪСТАВ. Колкото и невероятно и невярващо да звучи е така. Ето фактите. Получи ли се подобен мач като този на "Калдерон" Барселона няма изпълнители, с които да промени нещо в играта си. Резервите, които влязоха, бяха Серхио Роберто и Арда Туран. Самият факт, че са използвани само двама допълнителни играчи, е достатъчен. Луис Енрике няма други добри резерви (останалите са Клаудио Браво, Дъглас, Марк Бартра, Мунир и Адриано Корея). Кой от тях може да се окаже печеливш коз за обрат в толкова трудна ситуация?!

4.СЪДБА/ЛИПСА НА КЪСМЕТ. И това го има в играта. Барселона създаде няколко положения през второто полувреме, но не отбеляза. Във всеки друг мач вероятно една от тези възможности ще се превърне в гол, но...В много мачове през годините съдбата погали Барселона, но снощи не бе така. Взе си част от подаръците. И с право. Ролята на проклятието в Шампионската лига. Може да звучи налудничаво, но до този момент нито един отбор не успя да дублира титлата си от предишния сезон. Затова съдбата не е за подценяване.

За финал. Феновете на Барселона не искат дузпата в добавеното време. Те признават, че отборът е играл слабо. Една дузпа само би озлобила още повече мразещите Барселона. Великият Йохан, който си отиде преди няколко дни, завеща на Барса да печели красиво, да играе красиво и да пада с достойнство. Барса има друга философия. Позволете да загуби поне в един мач...
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ