В професионалния спорт често се срещат хора, определяни като светци, легенди или грешници. Саутхемптън, известен като „светците“, е единственият клуб от английското южно крайбрежие във Висшата лига. Преди четири години той беше изправен пред фалит и беше спасен от германски бизнесмен. Има една популярна стара песен, чийто текст в груб превод започва: „Когато светците маршируват, искам да съм сред тях“. Сега въпросът е в каква посока маршируват „светците“ от „Сейнт Мерис“.
 
Преди четири месеца тимът се бореше с грандовете в първенството за място в Шампионската лига, но завърши на осмо място, съвсем близо до Манчестър Юнайтед. Всичко това изглеждаше като едно обещание за по-светло бъдеще, но се случи нещо съвсем различно. Саутхемптън беше напуснат от спортния директор, мениджъра и най-важните играчи.
 
lallana.jpgВместо очакваното бляскаво бъдеще, хоризонтът пред „светците“ е доста мъглив и с неясни очертания. Някои ще кажат, че става дума за лошо стечение на обстоятелствата. Според други това е просто закономерност и е било предвидимо. Такива събития е имало и преди в клубната история и феновете са свикнали с тях.
 
Основният голмайстор на тима Рики Ламбърт, автор на над 100 гола за последните пет години, отиде в Ливърпул. Той беше последван от Адам Лалана. И двамата стигнаха до националния отбор заради изявите си в Саутхемптън през миналия сезон. Манчестър Юнайтед взе младия талант Люк Шоу, а след световното първенство на „Анфилд“ отиде и хърватският бранител Деян Ловрен. Арсенал прилапа национала до 19 години Калъм Чеймбърс. В опит да спре напускането на основните играчи управата на Саутхемптън спря трансферите на Морган Шнайдерлин и Джей Родригес в Тотнъм, но според специалистите и двамата може да се озоват на „Уайт Харт Лейн“ до края на август.
 
Всички тези футболисти бяха основни за „светците“. Сега техният отбор прилича на разбита армия, останала без водачите си. В светлината на събитията от последните месеци обаче това състояние на тима не е изненадващо. Началото на всичко беше поставено с напускането на спортния директор Никола Кортезе през януари. В началото на 2010 г. италианецът беше доведен на „Сейнт Мерис“ от новия собственик Маркус Либхер със задачата да възроди клуба. Няколко месеца по-късно германският бизнесмен почина и дъщеря му Катарина наследи „светците“. Тя обаче се скара с Кортезе, който напусна заради неразрешим конфликт със собственичката.
 
ralf.jpgКатарина Либхер бързо намери заместник на италианеца. На мястото на Никола Кортезе беше назначен канадецът Ралф Крюгер – бивш състезател и треньор по хокей на лед от НХЛ!? 54-годишният бивш наставник на Едмънтън Ойлърс се зае с основната задача, поставена му от г-жа Либхер – да изчисти задълженията от неплатени трансферни суми от минали периоди и да спре увеличението на разходите, започнало през 2012 г. Целта на собственичката е финансово стабилизиране на клуба, което да привлече инвеститори и потенциални купувачи.
 
Напускането на Кортезе имаше и друг ефект. Мениджърът на тима Маурисио Почетино през май бързо прие офертата да поеме Тотнъм. Още тогава бяха припомнени негови думи от 2013 г., че той не вижда смисъл да работи в Саутхемптън без Никола Кортезе. Напускането на аржентинеца пък беше сигнал за основните играчи да си потърсят нови отбори. Въпреки че изпълнителният директор Лес Рийд обеща, че нито един ключов футболист няма да бъде продаден, случи се точно обратното. Бившият мениджър на „светците“ Алан Пардю има своето обяснение за случилото се: „Когато направиш силен сезон, но не се класираш за Шампионската лига, големите отбори идват и ти взимат играчите. Точно това се случи на „Сейнт Мерис“.
 
Останал без своя водач и без пет (скоро може да станат седем) от основните си играчи Саутхемптън изглежда обезкръвен. От гледна точка на историята „светците“ има на какво да разчитат. Както и в други случаи те ще се обърнат към собствената си школа. Всъщност това е една от мощните футболни академии в Англия. Благодарение на нейните продукти тимът премина от Лига 1 (трета дивизия) до Висшата лига. Сега мястото на Лалана, Шоу и Чеймбърс ще бъде заето от млади играчи като Джеймс Уорд-Праус, Сам Галхър, Харисън Рийд, Мат Таргет, Сам Макуин и Омар Роу, които се представиха силно в тима до 21 години и в предсезонната подготовка.
 
Благодарение на международната популярност на Висшата лига Саутхемптън прибра 97 милиона евро от телевизионни права за миналия сезон. От трансфери бяха спечелени 120 милиона, а имаше и увеличение на продажбите на билети и рекламни права. С цел да продължи успешната работа на Маурисио Почетино за мениджър на тима беше назначен Роналд Куман. Бившият холандски национал и преди е работил в чужбина, но нямаше особено успешни престои в Бенфика (55,1% спечелени мачове) и във Валенсия (32,35%). Той обаче направи впечатление на последната си работа. Въпреки че не успя да разбие монопола на Аякс в Ередивизи през последните три сезона, Куман направи от Фейенорд стабилен отбор от млади играчи. Четири от откритията му в тима от Ротердам стигнаха до националния – Джорди Класи, Стефан де Врай, Бруно Мартинс Инди и Жан-Пол Бьотиус.
 
koeman.jpgПри назначаването си Роналд Куман обяви, че ще заложи на школата на Саухемптън и на талантливи младежи от Англия. За това му намерение намекна и назначението на бившия национал на „трите лъва“ Сами Лий за негов асистент. От друга страна Куман взе за помощник и своя брат Ервин, също бивш национал на Холандия. Това пък подсказа, че основен пазар на футболисти за „светците“ ще се превърне Ередивизи. Първото лятно попълнение стана Душан Тадич. Сръбският национал беше привлечен от холандския Твенте. След това беше взет и Грациано Пеле. Италианският нападател вкара 23 гола в Холандия през миналия сезон под ръководството на Роналд Куман във Фейенорд. Двамата работиха заедно две години в Ротердам и един сезон в АЗ Алкмаар. Тадич и Пеле успяха да се адаптират успешно към Ередивизи, но въпросът е дали ще паснат на Висшата лига. Под наем от Челси беше привлечен защитникът Райън Бъртранд, а с Интер беше организирана размяна с преотстъпването на Пабло Освалдо при „нерадзурите“ срещу Сафир Тайдер.
 
Времето за изграждане на нов силен отбор на Саутхемптън е малко. До началото на сезона във Висшата лига и първия мач с Ливърпул има една седмица, въпреки че има и позитивни сигнали. „Светците“ спечелиха и петте си контроли през лятото, но все пак тези срещи са само репетиции, а не част от голямото шоу на Висшата лига. Успехите през лятото със сигурност ще накарат привържениците на тима да подновят сезонните си билети. Някои от тях може да изчакат малко, но също ще го сторят. Те нямат друг избор. Все пък в условията на съвременния футбол именно феновете са последните останали хора, които до края на живота си са лоялни към определен клуб.
ВЕСЕЛИН РУСИНОВ /БЛИЦ