Лоша новина в най-неподходящия момент. Зимният дворец на спорта няма да бъде ремонтиран, реконструиран или каквото се планираше за него. Всичко това дойде между два грандиозни спектакъла, които водят световни звезди в България и след поредно голямо първенство на ИСУ, проведено у нас. 10 000 души гледаха Албена Денкова и Максим Стависки в шоуто на Иля Авербух и още толкова чакаме в зала „Арена Армеец“ за това на Евгени Плюшченко, с което ще посрещнем все още действащия световен шампион Хавиер Фернандес.

В понеделник вечер не едно и две деца са поискали да отидат на пързалката и да се качат на кънки с мечта да стигнат майсторството на Алексей Ягудин и другите шампиони. В сряда вместо родителите им да търсят кога най-скоро ще има тренировка, те прочетоха интервю с министър Красен Кралев, в което той заяви, че залата ще се ползва само за тренировки, а парите отиват за завършване на залата в Бургас. Състезанията вече не са приоритет, макар че у нас постоянно има големи първенства по кънки, шорттрек и дори хокей.

Как да обясним на 123-те деца, които през уикенда участват на Държавното първенство по фигурно пързаляне и част, от които се готвят да играят на Световно юношеско в София през 2018-а, че вече само ще тренират и родителите им ще трябва да плащат за състезания в чужбина, макар че тази година у нас се проведоха два големи международни турнира. Този удар по ледените спортове е четири дни, след като бяхме свидетели на празник и демонстрация, целяща развитието им, подкрепена от Столична община.

Как да развиваме ледени спортове, когато покривът на пързалката на Славия може да падне във всеки момент? Всъщност, въпросът вече не е дали ще падне, а кога, а всички треньори и състезатели са там с надеждата, че когато се случи няма да има пострадали.

На магия Зимния дворец пак мина проверката на ИСУ и беше домакин на световно първенство по шорттрек за юноши и девойки. През 2018-а трябва да организираме такова по фигурно пързаляне, което явно ще отпадне, защото целите ни се променят. Това е в годината, когато София е столица на спорта.

Защо да се харчат пари за Зимния дворец, когато той носи приходи от наем на две дискотеки и фитнесцентър?

Вече не знам колко министерства не могат да решат какво да правят с него. Ако искаме да развиваме ледени спортове, вариантите са два.

1.Спешен ремонт на пързалката на Славия. Когато тя бъде годна за тренировки и състезания, реконструкция и на Зимния дворец – обект от национално значение.

2.Изграждане на нова зала за ледени спортове. 50 милиона предвидени първоначално за ремонт за двореца със сигурност ще бъдат достатъчни.

Предизвиквам федерацията по кънки да излезе с позиция, каквато чакам да чуя от години. Докато ръководните фактори мълчат и само се оплакват, че няма база, в цялата страна никнат спортни съоръжения – огромни зали в Ботевград и Русе, Колодрума в Пловдив, зала в Свиленград, зали в Сливница и Панагюрище и град Завет, за който може и да не сте чували.
ВЕНЕТА ЯНЕВА/КРАСИВАТА СТРАНА НА СПОРТА