Британската звезда в бокса Антъни Джошуа снощи победи повече от категорично по точки Анди Руис-Джуниър (118-110, 118-110, 119-109), връщайки си световните пояси при най-тежките в категории IBO, IBF, WBO, WBA. 

Успехът не бе никак сензационен, като голям процент от запалените фенове на бокса прогнозираха именно това да се случи. Очакванията им обаче бяха, че изходът от двубоя ще бъде със зрелищен нокаут за Джошуа. От другата страна феновете на пълничкия мексиканец също вярваха в успеха на любимеца им, като отново мненията клоняха към втори пореден нокаут за Руис срещу британеца.

Е, нито AJ повали своя съперник, нито пък обратното се случи.

Този изход от двубоя разгневи мнозина от феновете (б.р. - и на мен не ми хареса особено), настроили се да гледат истинска война в Дирия (Саудитска Арабия).

По-големият процент негативизъм се стовари върху златния медалист от Лондон 2012, като мнозина си позволиха да твърдят, че той е бягал от битката.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Истината обаче е, че Джошуа не бягаше, а играеше умно, тактически и с предварително изготвен план как трябва да спечели.

Колкото и странно да изглеждаше, страховитият нокаутьор (23 победи от 24 мача, 21 от които с нокаут) бе излязъл изцяло с идеята за победа по точки. Той нанасяше удари и както се казва в този спорт, Антъни буквално боксираше своя съперник.

Британецът бе като едно махало - вкарваше крошета, които му носят точки, а след това се дръпваше крачка-две назад, спазвайки умерена дистанция. Това се налагаше, тъй като бе очевидно както в първия мач, така и в снощния, че от близка дистанция по-добрият боксьор определено е Руис.

Това бе и най-умното решение, което Джошуа и неговият треньор могат да вземат, тъй като в първия сблъсък точно този детайл ги спря. В първата среща британецът разклати сериозно Руис и скъси дистанцията, тръгвайки да го довършва набързо. Това пък сякаш даде сили на мексиканеца и той отвърна, пращайки в нокдаун цели 4 пъти британеца, преди съдията да отсъди в негова полза.

Изводът от всичко това е простичък - снощи Антъни Джошуа бе като една хитра лисица, която удряше, трупаше точки и в крайна сметка стигна до своето "грозденце". Това "грозденце" дойде под формата на 50 милиона паунда и четирите пояса в тежка категория.

Та колкото и на вас, и на мен да не ни харесва, това е боксът. Той не е просто нокаути, не винаги е само зрелище, а в него има и голяма доза тактика.

За финал бих искал да ви припомня, че по същия начин Тайсън Фюри детронира сензационно Владимир Кличко през 2015 година, но никой не го съдеше. Затова не съдете и Джошуа, не го съдете, че изигра своята среща умно и тактически правилно!

Звезделин ХРИСТОВ/БЛИЦ СПОРТ