Ицо не ставал за треньор?! Дали това твърдение има тежест днес? Не! Категорично! Критикуваният и руган Христо Стоичков за няколко месеца сложи в малкия си джоб всичките си “доброжелатели”, след като ни показа, че е пораснал с години в треньорския занаят.
 
Преди го плюеха, че се е провалил в националния отбор, че после избягал и закопал испанския Селта. Даже изкараха сребърния медал от престоя му в ЮАР за поредна издънка, въпреки че Стоичков направи чудеса в Мамелъди Съндаунс. Слушахме и четяхме само едно – не става, не става и пак не става.
 
Е, днес се вижда, че Ицата става! Погледнете на кой отбор е треньор. Не на онзи Литекс в годините, когато от кранчето на Гриша Ганчев не течаха, а валяха като из ведро пари, а на най-младия състав в “А” група. Сред “оранжевите” е пълно с голобради юноши, които обаче, водени от своя наставник, вървят смело напред.  Много е лесно някак си да си треньор на тим, където всичко ти е осигурено. И само като щракнеш с пръсти, да идват нови футболисти. Ама не такива, хванати от плажовете, а баш си футболисти.
 
Стоичков обаче не щракаше с пръсти, а просто запретна ръкави. И плодът от работата му се вижда. Би ЦСКА на “Армията”, изпусна Лудогорец в Разград. Да не говорим за “Левски”, където, ако не беше Ахмед Ахмед, и Ахмед Доган нямаше как да спаси “сините” от ордата на Камата.
 
Вярно е, че в състава на Литекс има играчи с огромен потенциал, но, повярвайте, никак не е лесно да се сглоби отбор от млади, зелени, па макар и талантливи футболисти. И сетне да превърнеш този тим в опасност за противника. Всичко това се случва в период на финансова криза, въпреки че Гриша Ганчев продължава да дърпа конците.
 
До края на сезона има още мачове. Не е важно обаче как ще се представи Литекс на финалната права и на кое място ще финишира. Важното е, че след година-две “оранжевите” пак ще свирят първа цигулка за първото място. Защото основите, положени от Стоичков, са здраво забити в земята. Така че, вместо да плюете Ицо, му целувайте ръката, тъй като половината от тези момци ще носят радост не само на Литекс, но и на националния отбор на България.
РУМЕН ИЛИЕВ