Сезонът в Испания приключи с титла на Реал Мадрид и рекорден точков актив. Всъщност рекордите бяха много. Това е годината, която написа историята. “Кралският клуб” подобри не едно и две постижения през сезона, който трябваше да бъде поредният белязан от ерата “Барселона”.

Като, че ли никой не обръщаше голямо внимание на това, което прави Жозе Моуриньо с Реал. Всички се прехласваха по каталунците и Пеп. И това е напълно нормално. Ако пред теб са двама души – единият сдържан, усмихнат, винаги коректен и вежлив, винаги джентълмен, а другият е намръщен, лицемерен, нагъл, груб, арогантен и с огромно самочувствие, то всеки би обърнал внимание на първия, всеки би харесал първия, който е Хосеп Гуадриола. Вторият естествено е Моуриньо.

Или един мъж с детско лице, с усмивка, скромен въпреки способностите си и банковата си сметка, човек, с който може да поговориш. И до него друг – отново като Жозе – надменен, егоист, винаги в крак с модата и вечно в пресата заради някоя от жените си, вечно мразен. Тук вече са Меси и Роналдо. И тук всеки би избрал аржентинския магьосник.

Този Реал е орисан да е мразен заради тези двамата, и заради Пепе, който със сигурност е най-омразният защитник в света. Но този Реал е орисан да побеждава. Да, трябваше да мине година, трябваше да се премине през загуба с 0:5 от вечния враг, за да се стигне дотук. За да спечелиш титлата в крепостта на най-омразния ти съперник, да спечелиш на “Ноу Камп”.

Реал спечели тази война. Спечелиха я и Моу, и Роналдо, и Пепе. Просто този отбор никога няма да има любовта на Барселона. Но това не му пречи, това го стимулира.

Със сигурност милионите привърженици на Барселона няма да им стане приятно от следните няколко факта:

- рекорд за най-много точки в един сезон: Реал (Мадрид) – 100 точки
- рекорд за най-много отбелязани голове в един сезон – Реал (Мадрид)
- рекорд за най-много вкарани голове от нападателите във всички турнири
- единствените трима нападатели в историята, вкарали по повече от 20 гола в един шампионат
• всички рекорди до преди няколко месеца се държаха от Барселона!

По принцип, знаейки характера на Моуриньо, след такъв сезон най-нормалното нещо е той да поеме пътя към ново предизвикателство. Но няма да го направи. Не защото обича Реал, не защото му е толкова добре в Мадрид. Просто Моу винаги иска да е най-великият, а за да стане, трябва да постигне още едно нещо. Не просто да спечели Шампионската лига, а да спечели 6 трофея в една година. Това е целта, това е за което живее и стои в Мадрид. И той знае, че ако има отбор в света, с който той може да го постигне, то това е Реал. Неговият Реал, който се превърна в машина, която с нужните 2-3 попълнения би смачкала всичко по пътя си. Моу ще го постигне. Бъдете сигурни! И когато спечели всички възможни титли в една година, той ще си тръгне. С високо вдигната глава, арогантен, с нагла усмивка, мразен и оплюван. Ще си тръгне, след като запише името си в историята на Реал (Мадрид)!

Юри Славчев/БЛИЦ