“Паста ли е, пастичка ли е, еклерче ли е – страхотен престъпник, страхотен престъпник”. Думи на треньора на ЦСКА Любослав Пенев от ноември месец 2009 година. Минути преди това съдията Стефан Спасов е опорочил мача Локомотив (София) – ЦСКА (2:2) в “Надежда”. Пенев е бесен, но вчера тактично си затрая за съдийството на пернишкия главорез. Да, такъв е Стефан Спасов, който опорочи мача. Щом и в шеговития тон на Димитър Пенев се долови недоволство от свършеното от Спасов, значи наистина този човек се провали и както Любо каза миналия ноември “осра мача”. От три положения за дузпи в полза на “червените” Пастата не даде нито едно. А те са от очевадни нагоре.

При първото Пламен Николов прегърна Шеридън в наказателното поле и го държа няколко секунди. При второто отново Пламен Николов фаулира Грегъри Нелсън, а само секунди след това реферът посочи бялата точка в полза на Литекс. Дузпа имаше, спор няма. При третото положение Спасов си затвори очите, след като не видя или не искаше да види блъскането на Бодуров в гръб срещу Кристиян Тибони. “На един метър бях, ако имаше дузпа, щях веднага да я маркирам”, каза без капчица срам Стефан Спасов след края на срещата. Не стига, че е осрал положението, ами и проявява наглост. Ей такива хора нямат място във футбола ни. Некадърни, поръчкови и нагли, не им пука какво говорят. Гледат да изпълнят поръчката си, да угодят на когото трябва и да са спокойни. Как обаче Стефан Спасов си е легнал спокойно след това дерби, след като предизвика уникален скандал. То бива рязане, рязане, ама чак толкова.

За да бъдем обективни, трябва да посочим и грешка във вреда на Литекс. В 77-ата минута Спасов вместо да покаже втори жълт картон на Акуаро за фаул срещу Момчил Цветанов на границата на наказателното поле, съдията странно извади картон на Тодор Янчев. Нарушението бе за жълт картон и ако го бе получил правилният човек – Акуаро, трябваше да напусне терена, тъй като италианецът вече имаше един жълт картон. Това компенсация ли беше г-н Спасов, или ще кажете, че сте дал жълтия картон на Янчев за обаждане. Гузен ли сте, че не дадохте нито една от дузпите в полза на ЦСКА? Сигурно да, иначе няма как да не видите, че Акуаро рита Момчил Цветанов, а не Тодор Янчев. Вие обаче не сте най-големият виновник, така са казали да свирите, така го правите. Гледате, струвате, правите и лекичко подбутвате единия отбор. В случая това бе Литекс, който признаваме игра добре. Но едва ли някой ще отрече, че ЦСКА не заслужаваше да победи. “Червените” имаха повече положения, натискаха и играха по-добре през второто полувреме. Друг е въпросът, че Маркиньос трябваше да вкара втори гол, за да приключи нещата. Но да се върнем на главния герой в мача, за пореден път той се казва Стефан Спасов.

Всъщност, той е бил избран от шефа на съдиите Костадин Костадинов. С какви очи и с какъв кураж отговорникът за реферите назначи точно Пастата за този мач. Дни преди срещата от Борисовата градина бяха категорични, че не искат Стефан Спасов. Явно обаче някой в Ловеч е бил по-категоричен в искането си именно пернишкият рефер да свири двубоя, за да бъде всичко както трябва. Е, сега, ако сте наистина мъж, ще си подадете оставката, г-н Костадинов. Вие сам надробихте попарата със Стефан Спасов, вие ще си я сърбате. С кой акъл сложихте точно Пастата на този взривоопасен мач, който се знаеше, че няма да мине без скандали. Явно някой или нещо ви е накарало да бъдете спокойни, че всичко ще мине без проблеми. Този път обаче некадърността на вашия подчинен май обърка тотално работата. Май е време такива услужливи хорица да излязат в заслужен отдих...и по-добре въобще да не се връщат, а да правят пасти и тутманици в някой сладкарски цех.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ