В българския футбол отскоро има едно правило, което няма аналог никъде по света. Правилото, което задължава клубовете да пускат във всеки мач като титуляр по един играч по 21 години. Изкуствено правило, което с нищо не помага на отборите и на играчите.

Това правило, което бе въведено от БФС, помага единствено на алчни мениджъри и на никой друг. От него страдат опитни играчи, които не могат да покажат качествата си, а за сметка на тях играят младоци, които не са заслужили с изявите си да бъдат титуляри.

Във футбола има едно златно правило и то е, че играчите се делят на можещи и неможещи. Не на стари и млади.

Изкуствено футболисти никога не са създавани и няма да бъдат създавани. С младите просто трябва да се работи, трябва и те да работят здраво. За да се развиват и за да заслужат мястото си сред титулярите в който и да е било клуб.

Нима Стоичков, Лечков, Сираков, Балъков, Боримиров, Трифон Иванов и останалите ни истински големи футболисти са станали такива заради някакво си правило? Не! Те са станали такива, защото са имали талант, защото са работили здраво и неуморно, защото са били готови със зъби и нокти да се домогнат до титулярното място, а след него с изявите си да спечелят трансфер в по-голям клуб и място в националния отбор.

Елементарно е - работете, за да бъдете в първия отбор, а не чакайте БФС да ви измисля правила, с които да можете да сте на терена. А управата на футбола ни трябва да се замислят дали имаме нужда от правило, което го няма никъде по света.
Юлиан СТОЕВ/БЛИЦ СПОРТ