Изминаха седем кръг от новото първенство на Първа лига, която вече е с нов формат и повече участници. Много хора подходиха скептично към влизането на редица тимове в елита, като в доста от случаите критиките бяха оправдани.

Един отбор обаче прави много приятно впечатление и това е Дунав (Русе). Тимът си заслужи промоция в елита, а това, което прави след 7 изиграни кръга, е наистина неочаквано. Сравненията с Лестър са малко преувеличени и едва ли русенци ще се борят за титлата в края на сезона, но фактът, че до вчера бяха лидери и все още са без загуба, говори достатъчно.

Под вещото ръководство на Веселин Великов "небесносините" показаха желязна защита, която към този момент е най-добрата в елита и има едва един допуснат гол. Халфовата линия работи усърдно в помощ на играчите пред вратаря, а пред противниковата врата Дунав прави необходимото да бележи и постига победи. До момента от грамотната игра на новака си изпатиха Черно море, ЦСКА, Локомотив (Горна Оряховица), Пирин и Нефтохимик.

Най-приятно впечатление в Дунав обаче прави друго - българският състав. В листата от футболисти има само две чуждестранни имена - Искандър Джалилов, който е национал на Таджикистан, и македонецът Дарко Стоянов.

В тима има желязна сплав от млади българи и такива, които са натрупали опит във водещите ни клубове. Тези момчета показват, че у нас още има талант, още има потенциал и качества, които да се борят с чуждестранната инвазия. А от това печелят всички.

Дунав не е Лестър, няма и да бъде. Дунав не е Лудогорец, Левски или ЦСКА. Дунав не е гранд. Но Дунав е пример. Пример за правилна и упорита работа, за пример за всеотдайност, пример за България. Пример за останалите от елита.
ДИМИТЪР АПОСТОЛОВ/БЛИЦ СПОРТ