Има някаква странна тенденция в последните години, когато някой стане Футболист №1 на България. И тя не е никак добра.

Поводът за този материал е новината от вчера, че Иван Иванов започна подготовка с третодивизионния Вихрен (Сандански). Същият този сърцат бранител, който преди време стъпи на най-високия индивидуален футболен връх у нас.

Коронясаният тръгва надолу още следващия сезон или след няколко. Върви по нанадолнището и вече не изкачва стъпалата. Дали става въпрос за проклятие, малшанс, контузии или просто нивото на футбола ни е такова? Това се случва от 2011 година насам с едно и половина изключение. Едното изключение е Георги Миланов. Половината – Ивелин Попов.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Ето фактите:
2011 – футболист на България е Николай Михайлов
Ники заслужено е на първото място. Впоследствие обаче кариерата му е в застой. След силния сезон в Твенте вратарят се пробва неуспешно на няколко места – Верона, Мерсин, Омония, накрая в Левски. Сега се забелязва подем във формата му. Ники не само пази стабилно „синята” врата, но си спечели титулярно място и в националния отбор. И не защото баща му е президент на БФС.

2012 – футболист на България е Георги Миланов
Жоро е изключение. Още на следващата година Литекс го продава за отлични пари на ЦСКА (Москва). В руския гранд Миланов се утвърждава и заиграва повече от успешно.

2013 – футболист на България е Иван Иванов
От Партизан, където бе перфектен, премина в Базел. Тежка контузия обаче му попречи да се наложи в швейцарския тим. После се върна у нас, заигравайки в Локо (Пловдив). Последва трансфер в Панатинайкос, но нищо особено. Не успя и в руския Арсенал (Тула). След това отново акостира в България – облече екипа на Берое. Тръгна пак по чужбина, поигра в нискоразредни отбори, за да стигне до Вихрен.

2014 – футболист на България е Владо Стоянов
Блестящ Владо с фланелката на Лудогорец. Силно игра и впоследствие, след като стана №1 на България. Но и при него пустите контузии му разказаха играта. Не бяха една, две. И то не само травми, но и операции и трудно възстановяване...

2015, 2016, 2017 – футболист на България е Ивелин Попов
След първата си коронация Попето бе в топформа и продължи да я поддържа. Направи отличен трансфер – в Спартак (Москва). През следващите два сезона обаче, когато пак стана №1, формата му слизаше надолу. Ивелин Попов обаче има никак немалки шансове да докаже, че ще се превърне в изключение от общата тенденция. 

2018 – футболист на България е Кирил Десподов
Месец, след като спечели ценния приз, ЦСКА го продаде на Каляри за над 4 милиона евро. Треньорът Роландо Маран обаче незнайно защо заби Десподов на пейката. Нападателят се включи добре в първите мачове, когато му беше даван шанс, но впоследствие наставникът редовно го забравяше и не му гласуваше доверие. Причината за срива при Десподов не се крие нито в тежките травми, както бе при Иван Иванов и Владо Стоянов, нито в слаба форма. Просто някакво странно треньорско решение...
ЯСЕН ЯВОРОВ/БЛИЦ СПОРТ