Проектът „Пари Сен Жермен“ е повече от убедително доказателство, че отбор със събрани звезди не се превръща в бляскаво съзвездие, а в черна дупка.

Ама какви ти звезди, това са си ощипани примадони, които трудно могат да мелят брашно на едно място. Месита, Неймари, Рамоси, Мбапета, Ди Марии, Донаруми и какви ли още не.

Топ Коефициенти за Шампионска Лига!

Не 5, а 505 титли на Франция да спечелят, никой няма да им ръкопляска, защото целта е Шампионска лига. Там обаче орбитата е друга. Висока и непреодолима, макар и да се казваш Меси. Затова снощи логичното се случи – Реал направи фамозен обрат от 0:1 до 3:1. Просто изкуственият отбор няма как да победи тима, в който изкуството е традиция, посадена от много, много години.  

ПСЖ в Шампионската лига прилича на нашето БДЖ. Бавно и мудно върви, движи се със закъснение и хич не е топло и уютно за своите пътници, пардон – фенове. Въпреки че е пълен със световноизвестни звезди, всеки сезон дерайлира от европейските релси. Тъй и не достигна до последната гара, за да спре там и да я превземе. Всъщност, веднъж го направи - през лятото на 2020-а. Тогава обаче друг отбор - Байерн, в който изкуството е традиция, катурна БДЖ-то, пардон – ПСЖ-то. 

Днешният главен машинист Маурисио Почетино скоро ще слезе от скъпия влак на провала. Или по-точно – ще го свалят оттам. След като не изпълни голямата цел - да грабне купата с ушите, сега на аржентинеца ще му опънат ушите. 

Да, ама не е луд този, дето яде баницата, а онзи, който му я дава. Ако ще Моуриньо, Гуардиола и Клоп накуп да отидат в Париж и да поемат ПСЖ, картинката ще е същата. За да достигнеш до най-големия европейски футболен връх, не е необходимо само да си събрал най-добрите в света. 

Напротив – то от много звезди накрая Пари Сен Жермен започва да криволичи, тъй като, оказва се, машинистът не е един. Не е само Почетино, а и примадоните покрай него. Тъй че примадоните стават излишни, а не треньора...  

Спасението е в създаването на нов отбор. На колектив с таланти. Вместо да пръскаш десетки милиони на сезон за престарели звезди, купи си футболисти, които хем не хленчат, хем и не са лакомници. Парите не само ще стигнат, но и ще останат. Чак тогава шансовете най-после ПСЖ да покори Европа ще са налице.
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ