ПСЖ се прочу с уникалната си издънка снощи. Пропиля аванс от 4:0 в първата среща, допускайки загуба с 1:6 от Барселона в осминафиналния реванш от Шампионската лига на „Кам Ноу”.

Гледайки случилото се, човек няма как да не направи асоциация с най-отвратителния мач на Левски в историята на българския клубен футбол на Стария континент. На 26 септември 1989 година „сините” паднаха с 3:4 от белгийския Антверпен, след като първата среща в София бе приключила 0:0.

На пръв поглед няма нищо общо между Левски и ПСЖ. Няма, ама има. Левскарите водеха с 3:1 в самия край на двубоя, но в рамките на само 7 минути допуснаха три гола, с което отпаднаха от евротурнирите – 3:4. Съдията удължи доста времето заради контузия на белгийски футболист. При 3:3 напред продължаваха „сините”, но Куаранта отне и последната искрица надежда, след като оформи крайния резултат.

Същото се случи и с парижани. Те губеха с 1:3 и също в рамките на последните 7 минути позволиха топката да попадне три пъти във вратата им – 1:6.

След резила на „сините” една френска медия, правейки обзор, ги обяви за евроидиоти №1. Изданието посочи, че няма такъв случай в цялата история на европейските клубни турнири, в който даден тим да е отпаднал, след като е имал солиден аванс и е допуснал обрат с три гола на финалната права.

Ето че от снощи има такъв отбор – ПСЖ. Френският отбор стъпи до Левски на връх Евроидиот, а въпросът, „кой от двата тима е първи в класацията”, е доста дискусионен. Т.е. – коя издънка е по-голяма.

Няма да разискваме тази тема, тъй като ще ни отнеме доста време. А и е въпрос на различни гледни точки. При положение, че се извадят повече аргументи в полза на Левски, то тогава отборът ще е пред ПСЖ в ужасяващата класация. Т.е. – кофти. Ако пък французите са първи, „сините” остават втори. Пак втори. Т.е. – още по-кофти… Но това няма значение.

За финал уточняваме, че написаното е просто съпоставка, а повод да я споменем е снощният мач Барселона - ПСЖ. По този начин никой не омаловажава постигнатото от Левски в Европа – двата четвъртфинала за Купата на УЕФА, трите за КНК, влизането в групите на Шампионската лига и други.  Неоспорими факти, които никой не може да изтрие от „синята” история.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ