Не човек, а машина. Но не и машина, защото в него, освен огромна мощ, има изкуство, грация и финес. Такъв е Рафаел Надал на червения корт. Той е като бик, който няма спиране. Гази всичко, застанало на пътя му, и не прощава. И тъй години наред. 12 титли от Ролан Гарос?! Божичко, това не е постижение, това е епохално постижение, което ще кънти в историята завинаги. Така както кънтят форхендите и бекхендите му.

Да гледаш играта на Надал е наслада за окото, балсам за душата и красота за всички човешки сетива. Рафа лети в друга орбита, сякаш е в безтегловност, когато отиграва топката.

Ти само стоиш, зяпаш, ахкаш и ръкопляскаш. От камък да е сърцето ти, пак ще станеш на крака. Безчувствен като амеба да си, пак ще трепнеш.

Отиграванията му излизат безспир от някакъв червен рог на изобилието, всичко е толкова вълшебно и приказно, изпълнено с богатство и благодат.  
Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)
Някак си в маргиналното поле на медийните новини остана едно изказване на чичо Надал, бившия треньор на Рафа. Той обаче сподели една огромна истина: „Рафа пропиля цели 15 турнира от Големия шлем заради контузии, а ако поне наполовина от тях беше здрав?”.

Ако беше така, днес не Федерер, а той щеше да е на върха по брой спечелени титли. Роджър е с 20, а Матадора с 18 от Шлема.

Разбира се, има време Надал да изпревари швейцарския си опонент. И нищо чудно да го стори, след като вече изпревари времето, в което живее.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ