БЛИЦ СПОРТ предлага без редакторска намеса мнението на привърженика на ЦСКА Иво Ваклинов, който от над 10 години живее в Австрия. Макар и далеч от родината, той постоянно следи случващото се в любимия му клуб. Според него „червените” са допуснали седем основни грешки навръх юбилея си. Ето неговото писмо, изпратено до редакцията ни.

1.Шефовете на ЦСКА допуснаха срещата с Лудогорец да се състои навръх рождения ден на клуба. Навръх тържествата по случай 70-годишнината. По този начин дръпнаха дявола за опашката, правейки си сметка без кръчмар. На „Армията” мечтаеха на 5 май хем на празнуват юбилея си, хем и титлата. Накрая всичко пропадна и стадионът я се напълни наполовина, я не се напълни.
Трябваше да вземат пример от Левски. През 2014 година „сините” честваха 100 години от създаването си. Сезонът също бе кошмарен за тях – без титла, без купа, серия от много загуби от ЦСКА. Но Левски постъпи хитро – организира шоуто си, без да има официален мач, а приятелски. Покани Лацио и стана хубав празник, като стадионът почти се напълни (с изключение на сектор "Г").

2. ЦСКА се хвърли на два фронта – титла и купа. В крайна сметка от два стола се оказа на земята. Беше повече от задължително да се жертва първото място в първенството. За мача в Разград на 6 април, оказал се един от най-фаталните в историята на „червените”, основните титуляри не биваше да играят. Трябваше да ги запазят за полуфиналите с Левски за Купата. Тогава, ако ЦСКА бе излязъл срещу „сините” в пълния си състав  (без наказани и контузени), нищо не се знаеше. По този начин тимът на Стамен Белчев щеше да има реални шансове да спечели държавния трофей. Което щеше да е повече от добре – финишираш втори, но печелиш Купата и празнуваш с удоволствие годишнината си. А каква стана тя – последствията от поражението в Разград помогна за... възраждането на Левски. ЦСКА за сетен път се превърна в донор на вечния си съперник. Сега Левски ликува, сега Делио Роси вече не е Нулио, сега стадионът на 9 май на финала за Купата ще е пълен, ще се превърне в синьо море, а на 500 метра встрани, където „Армията” – ще има „червена” тишина и суша... Причината за всичко това е само и единствено ЦСКА! Нито съдиите, нито Боби Михайлов, нито БФС!

3.Стамен Белчев не биваше да остава на треньорския пост. Още през миналото лято босовете бяха длъжни да го сменят, след като си бяха поставили толкова високи цели – титла и купа. На „Армията” обаче се заблудиха то двете категорични победи над Левски с по 3:0 през април и май миналата година. И взеха грешното решение да оставят Белчев. Стамен има сили да постигне няколко поредни успеха над „сините”. Има сили да стане първият треньор на ЦСКА, победил два пъти поред Лудогорец – първо насред Разград за първенство, а после да го изхвърли и от турнира за Купата на България. Но няма капацитета за нещо повече. За златни медали. А това все пак е ЦСКА, не е Хасково или някой друг клуб...
Не мога да си обясня защо на „Армията” не разбират един факт, който вече четох в БЛИЦ – клубът си има солидно ръководство, солидно скаутско звено, но няма треньор. Така наистина пъзелът не е подреден.

4. Босовете искат всички фенове да припознаят ЦСКА и да го приемат за свой отбор. Вярно, повечето запалянковци подкрепят настоящия тим от Борисовата градина, но за да се увеличи интереса към „армейците”, през настоящия сезон трябваше да бъде спечелен поне един трофей. Поради тази причина е грехота, че на „Армията” не  се съобразиха с най-важното нещо – да си върнат цялата публика. Така че – пропиляването на възможността да вдигнеш купа, ще отдръпне тези фенове, които се колебаеха дали да се завърнат на любимия си стадион.

5.Бави се плащането на прословутата емблема. Излишно е да припомняме, че ако се случи това, ще има солидна причина за приемственост и наследство в ЦСКА. По този начин УЕФА официално ще припознае ЦСКА и ще го тълкува като онзи велик клуб, спечелил 31 титли и играл три полуфинала в европейските турнири.

6. В ЦСКА така и не разбраха, че треньорът трябва да е фигура, да е име, да е любимец на сектор „Г” - например Любо. Няма други варианти – никакви чужденци или млади и амбициозни треньори. Моите уважения към тях, но „Армията” не е училище за наставници. 

7. Наистина една птичка пролет не прави, но ЦСКА сгреши, продавайки Антон Недялков в Щатите. Без него левият „армейски” фланг се превърна от стабилна цитадела в полусрутена стена. През зимната пауза селекцията не беше слаба, привлечените футболисти имат потенциал. Друг е въпросът, че няма кой да ги тренира. Изключението обаче, по законите на Мърфи, е именно лявата част на защитата. Заместник на Антон Недялков – Джеферсон, за какво беше привлечен? Да си вади червени картони един след друг или за друго?

Накрая, колкото и да нараня истинските фенове на ЦСКА, ще спомена една истина. Сектор „Г” има един рефрен – за вечно второто място, което е отредено на Левски. Ама вижте какво се случи. В последните години, от началото на хегемонията на Лудогорец, ЦСКА има повече втори места от „сините”. Така че – вечно вторите в момента не са на „Герена”. За огромно съжаление.

И още нещо за финал – аз съм като повечето фенове на ЦСКА. Плътно и винаги до отбора, независимо от провалите. Не обаче всички сме еднакви. Някои искат само и единствено победи и трофеи. И се отдръпват, когато нещата не се получават. Това не бива да го допускаме – да губим феновете си. Защото без тях ЦСКА е едното нищо. А с тях ЦСКА е ЦСКА. И всякакви подмятания за „оранжев” ЦСКА и че Литекс не е ЦСКА щяха да намалят чувствително, ако навръх 70-годишнината си на „Армията” беше грейнал трофей. Трофей, който щеше да обедини още повече „червената” общност...
НИКОЛАЙ ВАКЛИНОВ