Рилски спортист е новият носител на Купата на България по баскетбол. Тимът надви Лукойл Академик на финала с 90:80 и спечели исторически първи трофей. На трето място остана Берое, който спечели в малкия финал срещу домакина Балкан (Ботевград).

СЕНЗАЦИЯТА
Рилски спортист без никакви уговорки поднесе бомбата на турнира, след като победи големия фаворит Лукойл Академик на финала. Който и да победи тима от Правец, заслужава да влезе в графата "изненада" или "сензация". Истината е, че Рилецо се възползва по максимално добър начин от по-лесния поток до финала. На четвъртфиналите треньорът Росен Барчовски и компания надделяха над Ямбол, а на полуфиналите се справиха с Берое (80:71). По пътя си към трофея самоковци не срещнаха домакина Балкан и Лукойл Академик, с които играха чак на финала. Това не омаловажава всичко, което направиха в лагера на Рилецо. Барчовски "уцели" чужденците. Франк Търнър и Тристан Кери играха блестящо в гардовата линия, както и Тони Гуджино, който отдавна е заслужил добри оценки с представянето си. Като прибавим опитния Йордан Бозов, отборът изглежда комплектован.

ПРОВАЛЪТ
Всяко второ място за Лукойл Академик е провал. Причините са доста, а от клуба трябва да ги обяснят и някой да понесе отговорност. Тодор Стойков и Тони Дечев са хората, които направиха селекцията миналото лято и са длъжни да признаят грешките си. По незнайна причина в отбора беше докаран Донел Тейлър, който се превърна в разочарование. Беше върнат и ветеранът Филип Виденов. Желателно е някой да обясни защо само за няколко месеца от почти основен играч младокът Крис Минков се озова на резервната скамейка. В четвъртия и пети финални мачове срещу Балкан миналия сезон Минков игра съответно 32 и 35 минути. Особено в петата шампионска среща Крис имаше основни заслуги за златните медали. На финала срещу Рилски спортист в неделя той игра... 23 секунди!!! Редно ли е Павлин Иванов да е един от най-добрите играчи в турнира за Купата на ФИБА и да не му бъде даден по-сериозен шанс?! Със сигурност това е второто най-скъпо място за Лукойл Академик с оглед парите, които се харчат в клуба. Ако в Правец още се чудят защо загубиха на финала, връщаме лентата няколко месеца назад. Преди известно време Лукойл Академик победи същия този тим от Самоков след съдийска грешка в края на мача. След това равен с Черноморец на полувремето, изоставане с 10 точки от Черно море в Правец на полувремето, победа с продължение и супер късмет в Плевен срещу Спартак, изоставане с 11 точки срещу Левски в четвъртфинала за Купата. След няколко опита стомната се счупи...

РАЗОЧАРОВАНИЕТО
Балкан разочарова цял Ботевград. След 18 години турнирът за Купата се завърна в града и очакванията бяха домакините да спечелят трофея. И имаха шанс с оглед противниците. Балкан загуби полуфинала срещу един от най-слабите състави на Лукойл Академик в последните сезони - с разочароващ Тейлър, със слаби Христо Захариев и Филип Виденов. Какво се случва в Балкан?! Със сигурност вина носи новият треньор Мирослав Ралчев. Той обаче пое тима в движение няколко дни преди началото на Купата след бягството на Влада Вукойчич и едва ли може да промени нещо съществено. Отстрани Ралчев не даваше вид как може да надъха и амбицира играчите. Нямаше никаква емоция и реакция по време на мачовете. Върхът на всичко бе серията от 23:0 за Берое в мача за третото място. Треньорът реагира твърде късно, когато взе прекъсване... Срещу Лукойл Академик трябваше да се подходи по съвсем друг начин, след като стана ясно, че Мартин Маринов няма да може да стреля от тройката (капитанът така и не вкара при нито един от опитите си). Може би трябваше да играят Дурчев и Маринов заедно, а не да бъдат взаимозаменяни, което улесни противника. А защо Дурчев не игра повече, никой в залата не разбра... Срещу Берое се видяха искри между играчи и треньор на резервната скамейка... Ако има нещо в съблекалнята, редно е да се изясни какво е и да се спре навреме. Това не беше истинското лице на Балкан, а напълно провален турнир с бездушна и на моменти неясна игра. Не е сериозно при разпадането на Черно море тимът от Ботевград да не направи нещо, за да вземе поне един-двама играчи. В случая става дума за Пламен Алексиев, който подсили Берое.

ПРИЯТНАТА ИЗНЕНАДА
Берое и Спартак (Плевен) са двата отбора, които се представят добре от началото на сезона. Берое спечели бронзовите медали, след като победи Балкан в малкия финал. От отбор на последно място Любо Минчев изведе тима до трето място за Купата и трето/четвърто в първенството. Спартак (Плевен) е най-приятният тим от началото на сезона. Треньорът Сашо Дяковски прави чудеса с наличния потенциал. Няма как да сбърка състава, след като има къса резервна скамейка и почти ясни изпълнители. Плевенчани отпаднаха още на четвъртфиналите от Берое, но след продължение.

ОЧАКВАНО
Напълно очаквано в турнира за Купата на България се представиха Черно море и Ямбол. И двата тима поизпотиха противниците си - Черно море отпадна от Балкан, а Ямбол - от Рилски спортист, на четвъртфиналите. Силите им бяха обаче до толкова, че да задържат някаква интрига до определен момент от срещите. Левски също бе на косъм от сензация, но само за едно полувреме. "Сините" на Мануел Марков водеха на Лукойл с 52:41 на полувремето, но след това силите не им стигнаха. Имаше ключови моменти, в които разликата можеше да бъде задържана, като при един незачетен кош на Станислав Славейков и последвала контраатака на Лукойл Академик.

ОРГАНИЗАЦИЯТА
Домакините от Ботевград се бяха постарали да подсигурят най-добрите условия за осемте финалисти. Приятно впечатление направи представянето на всеки отбор преди началото на мач. Малки момиченца-мажоретки правеха шпалир на баскетболистите. Съвсем логично на мачовете на Балкан залата се напълни с изключение на мача за третото място с Берое. В останалите срещи имаше достатъчно публика и със сигурност повече от хората, които гледаха Лукойл Академик в същата зала в турнира за Купата на ФИБА Европа. Присъствието на кметове, доста баскетболни ръководители и бизнесмени също говори за гостоприемството на домакините.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ