Изминалата седмица бе белязана с грандиозен скандал в българския футбол. Арестувани футболисти, белезници, черно тото... Отнесе го Черноморец. И дотам. Изведнъж гробна тишина, пуснаха ги по живо, по здраво и кой от къде е.

Това всъщност не е проблем, може би се води разследване, може би ще има съд, наказания, може би затвор, но едва ли. Въпросът тук не е кой колко ще отнесе, а дали тези футболисти са залагали на български мачове. Ако да, то тогава наистина някой прави нещо, за да оправи българския футбол, но пък ако се докаже, че няма залози за местните мачове? Ако се окаже, че наистина Даниел Младенов и другите са залагали на Манчестър Юнайтед, Челси и т.н.? Тогава какво правим? И още един въпрос – това, че Младенов, Трифонов, Йорданов и т.н. са залагали на английски мачове при нелегален букмейкър ли е основният проблем в българския футбол? За това ли са всичките напъни, тупания в гърдите? Да покажем няколко футболисти от провинциален отбор, чийто треньор не обича да мълчи... Няма да припомням срещу колко неща каза Херо само в последните няколко седмици...

Че това е незаконно спор, няма. Да залагаш при нелегален букмейкър си е престъпление отвсякъде! Точно това е една от дефинициите на термина “черно тото”. Но да погледнем реално на нещата.

Аз, както и половин България, също залагаме един вид нелегално. Ние използваме по-високите коефициенти в онлайн букмейкърите и залагаме там за по-големи печалби. Доколкото знам, тези букмейкъри нямат реално разрешение да оперират на територия на България. Не плащат данъци върху печалбата си от български потребители в България. Но пък всеки си залага при тях. Ще ни арестувате ли?

Друг пример - Ако при мен дойде някой и ми каже “виж сега, давам ти коефициент 3,50 например, за победа на Манчестър Юнайтед над Сити”. Аз поглеждам всички останали заложни къщи, виждам че там ставките са ниски и си казвам “Защо пък не. Сигурен съм, че ще бият, този ми дава по-добър коефициент....” и залагам. И много хора биха го направили, убеден съм.

Горните два примера би трябвало отново да са за “черно тото”. Защо тогава не щракнете белезниците на всички, които залагат в интернет? Нали, доколкото съм наясно, и това е незаконно. А защо избрахте точно тези играчи? От цялата “А” група само те ли залагат?

Въпроси много, отговори пак няма. Както винаги...

Преди няколко месеца попитах генерал Василев какво става с прекъснатия двубой между юношите на Локомотив (София) и Спортист (Своге)??? Не получих отговор, но сега пак ще питам... Или може би е редно да питаме кои клубове и хора са близки до генерала? Кои са в Изпълкома? Кои са в топли и кои в студени отношения с БФС? А какво стана със сигналите за уговорени мачове от УЕФА? Там уж се водеха разследвания! Ами сигналът на BBC за един мач, който ще бъде “обръщалка”? Там не пипаме, нали? Там са хора, които са си близки...

Поредните въпроси, на които отговор няма да се получи. Пълна тишина.. Защо ли? Всеки сам може да си отговори на този въпрос...
ЮРИ СЛАВЧЕВ/БЛИЦ