ЦСКА изглежда фаворит преди дербито с Левски с оглед класирането и последните мачове между двата отбора. Старши треньорът на „сините“ Станимир Стоилов обаче има козове, които може да използва в шампионатната битка в неделя. Най-важният от тях е тишината на „Герена“. Ако не победи, Мъри нищо няма да загуби. Никой няма да го упреква и атакува, защото основната цел на Левски е Купата на България.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

Вярно е, че отборът има шансове да влезе в Европа и през първенството, а третото и четвъртото място не са никак далеч. Но Стоилов не е притискан нито от ръководство, нито от фенове. А и с оглед тежката финансова ситуация на „Герена“, Мъри не е задължен на всяка цена да жъне победи след победи и да печели трофеи, които да украсят „синия“ музей.

Даже в цялата тази дандания Стоилов изигра по блестящ начин картите си на трансферния пазар и се сдоби с важно вале, с което да цака във футболния белот – Филип Кръстев. Привличането на креативния халф е трансфер №1 най-вече заради факта, че Левски даже няма да плаща заплатата му. Гениален ход. А и Филип блесна още при дебюта си със спиращ дъха гол срещу Локо Пловдив.

Стоилов има и друг коз. Той е статистически, но си е коз. Левски за трети път ще играе с ЦСКА на 6 март. И в двата предни случая печели с 3:2. Във втория Стоилов беше на терена.

Казано в резюме – инициалите на треньора показват истинската картина в Левски. СС - Станимир Стоилов – синьо спокойствие. Не духат ветрове – ни на бунта, ни на промяната. Даже гаргите не грачат край Подуянската гара.

На пръв поглед по същия начин би трябвало да изглежда ситуацията и в ЦСКА. Феновете са зад Стойчо Младенов, а преди старта на сезона на няколко пъти беше обявено, че „червените“ имат да задача да свалят Лудогорец от трона след две години. Каза го и самият Екзекутор на Ливърпул.  

Тъй е, ама не е точно тъй…  Понамират се и такива люде, които само чакат Стойчо да се издъни, за да заплюят свирепо из фейсбуци, инстаграми и всякакви там социални мрежи. Даже и крачещи с ЦСКА из Европата господа също са се прицелили в Младенов. Нищо че му направиха дарове при неговото завръщане в отбора.

„Българска армия“ прилича на опакована от Кристо сграда с платното на благополучието, зад което обаче се прокрадва изключителна тайнственост. Мистика, но не онази божествената от златните години на клуба. Под мистика разбирай днес загадка, неизвестност, от която ухае на барут. Барут, който аха да гръмне. Барут, чийто аромат засега усещат само хората вътре в клуба. И то от време на време. Няколко нещица, случили се в Борисовата градина в последните месеци, притесниха запалянковците. ЦСКА изпитва въпиюща нужда от креативен халф, който така и не беше привлечен. Бяха продадени двама защитници, а на тяхно място не пристигна нито един нов.

Кацнаха двама идентични футболисти – крилата Гарсес и Морено. А в ЦСКА такива, дето летят и атакуват по тъча, с лопата да ги ринеш. За капак колумбиецът цъфна с проскубани пера. И заради пустата контузия не ясно що за птица е. 

Крилцата – бол, ама кълките в средата на терена никакви ги няма. Липсва диригент, който да командва „армейския“ хор. Липсва художник, който да рисува играта. Федерико Варела е далеч от креативността на Тиаго Родригес, а и на всичко отгоре се оказа доста чуплив.

Като ти е къса пейката, как да си постоянен и да атакуваш докрай титлата?
И при едно ново препъване след това срещу Локо (София) фитилът на напрежението в клуба може да зафучи със страшна сила.
 
Затова не е никак лесно да си на мястото на Стойчо Младенов. За да съхрани шансовете за титлата, Старшията трябва да бие на всяка цена не само в неделя, а и занапред– и в първенството, и за Купата. Нищо, че официално за пред хората сезонът е отписан…

Казано за финал. Инициалите на треньора показват истинската картина в ЦСКА в момента. СМ – Стойчо Младенов, свръх мистика... Въпросът е дали Екзекутора на Ливърпул ще има отново сили да върне божествената мистика на "Армията", а настоящата, от която лъха на загадъчност и напрежение, да изчезне.  
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ