Левски започна побългаряване на тима с привличането на трима опитни играчи и един национал. На "Герена" акостираха последователно Николай Михайлов, Валери Божинов и Живко Миланов, а към тях се присъедини и Мартин Райнов. 

Първите трима са с безспорни опит и качества. Но дали това не е нож с две остриета. 

Положително е, че Левски успя да вкара български играчи, знаещи какво е Левски, с изявени качества и опит. Това намалява разходите, вкарва дух в съблекалнята и я стабилизира. Михайлов, Миланов и Божинов взети заедно едва ли получават общо по-голямо месечно възнаграждение от това на Габриел Обертан, който бе продаден. 

Другият плюс е, че тези трима футболисти ще върнат немалка част от феновете на "Георги Аспарухов". Отдавна те говорят за побългаряване на състава, за привличане на играчи, които знаят какво означава Левски за българския спорт. И сега ги получиха. 

Това в краткосрочен план е перфектно за Левски. Редуциране на разходите, вдигане на класата, настроението и духа, стабилизиране. Важно е да отбележим, че тримата ще бъдат много полезни за младите таланти на Левски, които се интегрират към първия отбор. Изключително важно за всеки един младок да има около себе си такива фигури - респектиращи, опитни, носещи клуба в сърцето си. За да ги учат, за да им подръжават, за да ги водят напред. Това обаче ще бъде от голямо значение, ако в Левски започнат да се налагат все повече момчета от школата. 

Иван Горанов ще израстне още повече покрай Живко Миланов, Петър Иванов има идеален ментор в лицето на Михайлов, а Божинов спокойно ще преподава на Станислав Иванов, Илия Димитров и останалите млади момчета, които играят след централната линия. 

В дългосрочен план обаче ситуацията е малко по-различна. Миланов, Божинов и Михайлов вече са на възраст. И тримата са футболисти над 30 години. Тепърва състав около тях в дългосрочен план няма как да се гради. Няма как тези трима футболисти да бъдат гръбнак, около които да се гради. Те могат да бъдат учители, могат да бъдат мотиватори, могат да спасят тежката ситуация в момента. Но в дългосрочен план може би единствено Мартин Райнов е инвестиция и играч, около когото може да се гради. 

Засега изглежда кристално ясно едно - истинските промени в Левски ще настъпят лятото. Дали с Георги Дерменджиев, дали с опитните български играчи или без. Сега основната цел е спасението. А то минава точно през упражнението с Михайлов, Божинов и Миланов. 
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ