Ръководството на „Левски“ показа вратата на четирима футболисти – Дъстли Мулдер, Жоао Силва, Кристовао Рамос и Рамон Лопес. Логично и очаквано с оглед на финансовата криза, която надвисна на „Герена“. От няколко дни публично „сини“ шефове признават, че пари за нова селекция няма, така че единственото спасение беше освобождаване на част от скъпоплатените чужденци. Дотук добре. Само че дано Сираков, Батков и Йоканович добре си правят сметките. Да не докарат същите като класа чужденци и уж спестените пари от натиреното каре да отидат на вятъра.

Колко всъщност спести „Левски“ от освобождаването на Мулдер, Рамос, Рамон Лопес и Жоао Силва. По груби сметки само от заплати клубът е на печалба от около 1 милион евро! Толкова пари трябваше да плати „Левски“, ако четиримата бяха останали и изпълнили договорите си до края. А всеки един от карето вероятно за съжаление на клубното ръководство имаше още доста до края на контракта си.

Уточняваме, че днешното освобождаване на играчите няма да мине безболезнено за ръководството на „сините“. Ако предположим, че в най-лошия случай и четиримата прекратят договорите си с клуба, а не бъдат продадени, „Левски“ ще трябва да плаща неустойки. Колкото и да бъдат те обаче, ще са платени еднократно. А дундуркане на тези чужденци по още две години с баснословни заплати?!

Безспорно „Левски“ печели най-много от освобождаването на Жоао Силва. Португалецът имаше още две години от договора си, за които трябваше да получи около 370 хиляди евро само за заплати (на месец получава 15 500 евро). За него бяха дадени и най-много пари за самия трансфер – около 300 хиляди евро на Евертън. Той струва на клуба от „Герена“ около половин милион евро! И това само за една година.

Дъстли Мулдер за беля на шефовете поднови договора си през зимата, та чак до 2015-та година. И ако бе останал, щеше да струва над 260 хиляди евро само за заплати. Холандецът имаше и отделни бонуси, като например 15 хиляди евро на ръка на всеки шест месеца.

Четиримата струваха на клуба на месец само за заплати точно 52 500 евро, т.е. Годишно сумата е сериозна – около 630 хиляди евро, т.е. около 1,2 милиона лева – една четвърт от общия бюджет за заплати на „Герена“. Господа, ръководители, не чувате ли шума на парите? Силен и брулещ, който изтърбуши касата на "Левски". Дано стартиращия днес оздравителен процес наистина е такъв, а не преливане от пусто в празно. Освобождаване на четирима посредствени футболисти и докарване на достойните им заместници. И всичко това на гърба на "Левски", успехите на "Левски" и феновете на "Левски".
ЕКИП НА БЛИЦ

ЧЕТИРИМАТА НЕНУЖНИ


Жоао Силвазаплата 15 500 хиляди евро (през лятото на 2012 година подписа договор за 3 години. „Левски“ плаща на Евертън около 300 хиляди евро). Струва на „Левски“ заедно със заплатите и сумата за трансфера около 490 хиляди евро (без допълнителните бонуси). „Левски“ спестява 372 хиляди евро.

Кристовао Рамос първоначална заплата 17 000 евро, след това намалена на 13 000 евро (през зимата на 2012 година подписва договор за 2,5 години; взел е 50 хиляди евро при подписа, има клауза 750 евро при всеки гол за „Левски“, идва като свободен агент, не е плащано на предишния му клуб). „Левски“ му дава за заплати и бонуси около 300 хиляди евро. „Левски“ спестява минимум около 155 хиляди евро.

Рамон Лопесзаплата 11 хиляди евро (това лято подписа договор за 2 години, с опция за удължаване с още една, идва като свободен агент). „Левски“ му дава само две заплати в размер на 22 хиляди евро. „Левски“ спестява от Лопес около 240 хиляди евро.

Дъстли Мулдер
– първоначална заплата 9 хиляди евро, след това увеличена на 11 хиляди евро. Последната заплата на Мулдер е около 13 хиляди евро. (През лятото на 2010 година подписа договор за 2 години с опция за удължаване с още 1. През декември 2011 година удължи договора си до лятото на 2013 година. През тази тима Мулдер удължи с още 2 години договора си, до лятото на 2015-та. При последното удължаване на договора през зимата има клауза Мулдер да получава по 15 хиляди евро на ръка на всеки шест месеца). „Левски“ дава на Мулдер около 550 хиляди евро. „Левски“ спестява 260 хиляди евро само за заплати на Мулдер.