Когато Дани Уелбек откри резултата в мача Ман Юнайтед – Тотнъм, всички на “Олд Трафорд” обезумяха от радост. Само двама души не се радваха искрено. Пролича си по лицата им. Димитър Бербатов и Хавиер Ернандес. Голът означаваше светлина за “червените дяволи” и тъмнина за българина и мексиканеца. За тях означаваше и още нещо – конкуренция. И докато светлината се появи пред Чичарито, след като сър Алекс го пусна в игра, Берба остана в тъмницата. В затвора на Фъргюсън, откъдето трудно се излиза.
 
Ако Димитър си е правил сметка, че ще му бъде лесно след скандала с шотландския мениджър през пролетта, значи се е заблуждавал. Сър Алекс може да ти се усмихва, да ти говори, но влязъл ли си в черното му полезрение, знай че вече си с двата крака в пъкъла.
 
Димитър Бербатов не иска да бъде продаден. Фъргюсън пък твърдо е решил да не разчита на него в титулярния състав през настоящия сезон. Както е тръгнало, понякога даже и извън групата ще го оставя. Така както бе на финала в Шампионската лига срещу Барселона в края на месец май. Сър Алекс притежава железни аргументи – има си достатъчно нападатели. Млади и перспективни. Дани Уелбек е един от тях. Другият е Чичарито. А Фърги обича да повтаря, че бъдещето е в младостта. Бербатов е на 30 години. Да, опитът е на негова страна, но не и Фъргюсън. А последното е по-важно на “Олд Трафорд”.
 
Тези, които вече са били в затвора на Сър Алекс, знаят къде се крие ключът за изхода. Тренировки, тренировки, пак тренировки, себераздаване, никакво мрънкане за нови договори и увеличение на заплатата, търпение и отново търпение. И когато Фюрги поотвори леко вратата и те пусне в игра, трябва да надмогнеш всичките си недостатъци и да бележиш. Бербатов знае чудесно това. Въпросът е да действа. Иначе ще е изгубил не само доверието на Фъргюсън и феновете, а и собствения си имидж. Повярвайте ми, той наистина е ценен тук. От всички фенове. За тях обаче по-важен е Манчестър Юнайтед. А когато тимът играе красиво и печели, тях не ги интересува кой е резерва, кой е извън разширения състав и кой е бил голмайстор на отбора през миналата кампания. Днес Юнайтед побеждава, а тези, които играят вместо Димитър в атака, вкарват голове. Което означава, че аргументацията на Фъргюсън в тихия му спор с Берба е желязна. Ако Бербатов не открие ключа за изхода, догодина ще си тръгне от “Олд Трафорд” като свободен агент. Но не през парадния, а през задния вход. Сигурно е, че Берба не желае това.
 
Щом наистина е така, нека да действа и да ни напомни за себе си. Знаете ли, не е толкова важно дали някога си играл за “червените дяволи”. Повярвайте ми! Десетки са минали оттук. Важното е оставиш следа... Да попаднеш в голямата история на клуба!
БРАЙЪН СТИВЪНС, Манчестър, специално за БЛИЦ