“Labor et patientia omnia vincunt”. Латинска сентенция. Означва – Трудът и търпението побеждават всичко. Мога да ви кажа и още една - Si vis vincere, disce pati. Означава - Ако искаш да побеждаваш, научи се на търпеливост.

Търпение и работа. Това трябва да е мотото в Левски в момента. Търпение, което някои фенове, най-вече тези онлайн в социалните мрежи, явно нямат. Онези на трибуните имат. Там са и стоят, и подкрепят. Там са винаги, а близо 10 години търпят. Търпят без титли, тръпят без купи, търпят загуби. А онези другите не търпят, но и не подкрепят.

Това е за онези, които нямат търпение.

Левски има 14 нови футболисти. Трима от тях пристигнаха последните 3 седмици. Преди това дойдоха в различно време още 11. Левски има нов треньор, който не е магьосник. Но е работлив, разбира играта и иска да се докаже. Треньор, който завари отбор, който не се познаваше и си нямаше понятие от тактика, от заучени положения. Защитата беше разграден двор, атаките бяха по 3-4 на мач. На бившия треньор бяха дадени над 20 мача картбланш. А сега на някои футболът им се виждал защитен. Обаче Левски пусна общо само 2 гола откакво Роси е тук и то в един мач. Левски не позволи на шампиона да вкарат гол. Макар Лудогорец да бяха с човек повече почти цял мач.

Халфовата линия и нападението тепърва се сработват. Всеки мач се появява нов човек. Първо Левски беше с Панайотов, Прохазка и Вутов. После се чакаше Обертан и Гомес да напреднат във физическата подготовка. Испанецът даже беше форсиран и се появи в игра, макар всички да знаеха, че още няма силите за това. Сега пък трябва да се внедряват Ейолфсон, Белмонт и Кабрал. Прохазка се учи да играе на обратния фланг...

Видно е, че Левски има отлични футболисти. А исландецът и холандецът показаха срещу Берое, че бързо могат да се превърнат в основни играчи на тима.

Видно е, че Левски вече много трудно ще допуска голове. Видно е, че Роси работи правилно, но все пак има ненаучен и непознаващ се отбор.

Видно е, че нещата в Левски се случват. Бавно, методично, с търпение и труд. Но се случват.

Делио Роси, както всеки нов треньор във всеки отбор, има своите виждания. Те обаче не се налагат за ден, седмица или месец. По тях се работи постепенно и с постоянство.

Не трябва да се забравя, че конкурентите в челото запазиха съставите си. И в двата отбора пристигнаха по 2-3 нови футболисти. А в Левски новите са 14.

За работата на Роси и докъде може да докара Левски трябва да се съди след зимната пауза. Когато играчите вече се познават, когато италианецът е провел подготовката. Дотогава трябва търпение и работа.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ