Една от звездите на Барселона Усман Дембеле отново се контузи! Това вече не е новина, а обичаен факт за феновете на каталунския гранд. Снощи срещу Борусия (Дортмунд) в Шампионската лига те за пореден път видяха младия французин "да се счупва" и осъзнаха, че на него не може да се разчита.

Травмите му са по-чести от повредите в автомобила на средностатистически български гражданин, като те са точно девет за две години и три само за този сезон, което е почти година извън терена. Чести мускулни контузии, които показват, че нещо във физическата му подготовка не е наред. 

Дембеле е млад (22 г.) и със сигурност се поддава на изкушения, които обаче вече застрашават кариерата му. Той беше взет като заместник на звездата Неймар, но честите травми и непостоянството му доведоха до това да му бъдат търсени алтернативи вляво - първо Филипе Коутиньо, а след това Антоан Гризман.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Как започна всичко? Провалът на Дембеле не е плод само на лош късмет, а на редица фактори, които бавно и постепенно се натрупваха във времето.

Французинът повярва, че е прекалено талантлив, за да не се държи като професионалист и бързо беше опроверган. Той пропускаше тренировки с обяснението, че е болен. Редовно закъсняваше за заниманията. Не ходеше на лекар след установена контузия. Прекарваше времето си, играейки на видео игри, вместо да се наспи и т.н. и т.н. Да не говорим, че плаща на свой приятел от детството, за да живее с него и да си губят времето заедно.

Дори треньорът му в националния отбор Дидие Дешан го определи на мързелив, а един от капитаните на Барса му каза, че за да си добър футболист, трябва да мислиш за това по 24 часа на ден. Стигна се дотам, че от Барса да му пратят диетолог и да го проверяват редовно какво и кога яде.

105-те милиона похарчени за него, се превърнаха не просто в загубени пари, а в серия ядове, които той създаде на всички в клуба. Той е световен шампион и можеше да бъде легенда в Барса, но сякаш не пожела. Животът все пак продължава, но възможностите за изява пред него намаляват, търпението на треньор, ръководство и фенове също.

Тодор ПОЛИМЕНОВ / БЛИЦ