Тежките ситуации винаги могат да бъдат полезни за конкретния човек, клуб или фирма, когато изпадне в тях. Знаете израза, че приятелите се познават в трудни моменти.

В Левски може да перефразират, че играчите се познават в трудни моменти. Снощи срещу Берое (2:1) "сините" заслужаваха да загубят, но спечелиха. И научиха някои неща. Например, че защитата трябва доста да се промени, но за сметка на това в офанзивен план нещата са много добре.

Основният проблем на "сините" е в центъра на отбраната. Там Ейолфсон е непоклатим, но се нуждае от операция. И това се отразява на играта му. Липсва стабилен играч, който да застане до него. Видя се, че Каргас не става и е добре, че си тръгва. Видя се, че Райнов се мъчи там и не е неговото място. А трети вариант за този пост няма. И Левски трябва да го потърси в школата. Хубаво е да се пробва като титуляр Костадин Илиев. Млад, обещаващ, снажен и със силен ляв крак. Умее да изнася топката и е хладнокръвен. Футболът му е вроден, тъй като е син на Стойне Илиев, който пък е сред най-известните бивши играчи на Пирин (Благоевград). Деян Иванов е от най-големите левскари, но предвид тежките контузии в последните години, играта му се промени. Беше сред любимците и сред най-обещаващите играчи на "Герена". той също заслужава още един шанс да покаже на какво е способен. Договорът му под наем в Ботев (Враца) изтича в края на сезона. Томислав Папазов също ще се завърне и също е потенциален титуляр следващия сезон.

Александър Макрис си тръгва, въпреки, че бе основен играч в селекцията на Димитър Телкийски и е юношески национал, но пък може да се приобщи към първия отбор Васил Сапунджиев, който вече има зад гърба си лагери с мъжете. Със сигурност трябва да се огледа и в малките клубове, които са традиционно силни в развиването на таланти. Там със сигурност има доста момчето, които могат да влязат в невралгичната зона на Левски - защитата. Но за целта трябва да има силно скаутско звено на "Герена". а такова няма от десетилетия. Да обикалят села и паланки и да търсят нешлифовани диаманти, а не да обикалят Тимбукту и Гана за поредния, който ще си тръгне след шест месеца с дело срещу клуба.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

В халфовата линия има какво да се желае, но с наличието на Симеон Славчев, Райнов и Спиерингс ситуацията е доста добра. Именно холандецът е сред малкото чужденци, които трябва да останат. И се разбира отлично с Робърта, има поглед и може да ръководи играта. Хъсът на Славчев и опита му ще помогнат покрай него да израснат Илия Юруков и Ивайло Найденов, който си е типичен халф, а не десен бек. Нашименто и Мазурек ще си ходят, но те така и не оставиха някаква следа на "Георги Аспарухов". И ще намалее бюджета за заплати. В школата има няколко халфа, които също заслужават да бъдат изпробвани. 

В атака нещата за Левски са най-добре. Робърта е голов хищник, който има голямо бъдеще и след време може да бъде продаден за солидна сума. А през това време да ниже по 20 гола на сезон. Станислав Иванов вече е неизменен титуляр и показа, че заслужава това място. Най-сложна е ситуацията вляво. Паулиньо е в много слаба форма или може би просто се изчерпа за Левски. Здравко Димитров загатна своя потенциал и има скорост и техника, с която може да го замени успешно. Но трябва да се работи с него. Мартин Петков се включва все по-често и все по-добре в мачовете и добива самочувствие, а потенциалът му не е тайна. В Левски ще имат на разположение Илия Димитров, който е отличен вариант за алтернатива на Робърта, а Атанас Кабов, ако остане, вече има нужния опит и двубои в елита, за да докаже, че мястото му е на "Герена". 

Погледнато така Левски се нуждае само от поглед към своите юноши и 2-3 попълнения от България, млади и с перспектива. И два сезона, в които няма да се очаква нищо, освен сработване на боеспособен тим от млади и вече опитни левскари. И да се създаде предпоставка за нова европейска приказка.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ