Левски отново разочарова своите фенове с играта си и с резултата от мача с Монтана. Преди това "сините" не успяха срещу Марибор в Лига Европа, а освен това играчите са постоянно преследвани от контузии и половин дузина са в лазарета.

Логично след нулевото реми с Монтана феновете скочиха и на играчите, и на треньора Люпко Петрович. Мненията сред тях се разделиха на две - едните обвиняват футболистите, другите - сърбина.

Че Петрович е виновен, спор няма. Той още няма успех, откакто се завърна начело на тима от "Герена" и това няма как да не се набива на очи.

Ситуацията бе най-ясно описана от един изявен фен на Левски:

"Трудно някой ще ни вкара гол, трудно на някого ще вкараме гол".

Точно това е положението при "сините". Дори с контузиите на няколко футболисти в отбрана, Левски стои стабилно в тази фаза на играта. Ако всички са здрави и Сандберг влезе в ритъм, то наистина отборът трудно ще бъде пробит. Това е добре и е заслуга на Петрович.

Негова заслуга обаче е и това, че в офанзивен план Левски не показва нищо. Нито идея, нито някакви заучени положения, нито разнообразие. Центрирания до втръсване и надежда някой да засече топката. Люпко, като врял и кипял в занаята, трябва да знае как се пробива сгъстена защита, трябва да е научил футболистите на тънкостите в играта. Имаше и достатъчно време за това. Последните мачове от миналия сезон бяха "начало на подготовката за новия", по думите на сърбина.

Идва обаче и другата гледна точка.

Люпко не може да направи от Венци Христов - Карим Бензема. Това не може да го направи дори Жозе Моуриньо.

Люпко не е виновен, че има Адениджи, който срещу Монтана нямаше нито едно правилно отиграване, а освен това не знае дори правилото за засада. За Тунде, привличането му и неговия дълъг договор трябва да се обърнем към Гонзо. И кой мениджър му го подхвърли. Но това е тема на друг коментар.

Истината е, че Люпко Петрович не получи нито един от желаните футболисти. Сърбинът не прави селекцията, а и не му осигуриха желания от два месеца нападател. Вероятно няма и да го получи. Защо? Въпросът е към шефовете. Тях и Люпко трябва да питаме защо решиха да преотстъпят Илия Димитров, който със сигурност щеше да се справя по-добре от Христов и Адениджи.

Петрович не е виновен и не може да вкара манталитет на победители на футболисти, които никога не са се борили за челни места, за трофеи.

Евентуалното уволнение на Петрович ще доведе на "Герена" някое познато име на пожар. Име, което се е проваляло вече. И всичко ще започне наново. А от това няма смисъл.

Нека да дадем време на Люпко да довърши започнатото. Да му дадем още малко време да докаже, че може да направи нещо от този тим, а след това да го съдим. В скоро време, ако нищо не се промени - на Петрович ще се потърси отговорност и той ще си поеме вината.

Но към този момент и до зимната пауза Левски е това. С тези футболисти. И друг да дойде, пак ще има на разположение Тунде, Христов и останалите.

Следващият обаче веднага ще си измие ръцете с "това имаме, не съм правил селекция, не съм водил подготовката". Познато до болка.

Дайте още малко време на Левски, на Люпко, на играчите. А след това съдете. Ако продължава така - вземайте им фланелките, искайте оставки, търсете сметка. Но дотогава подкрепяйте. Сега е време за подкрепа.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ