Странен въпрос, нали? При това на английски, някой може да не го разбере, защото знае само своя матерен. А живеем във време, в което чуждият език е и въпрос на лично развитие. Така се предполага. Нека да преведем: Кой мам*а му е Христо Стоичков? Това е лицето на България през последните 20 и повече години. От излизането му в посока Барселона до ден днешен.

Показателно за това е и признанието, което дойде отвъд Океана. Да, от САЩ. От клуб, за който Стоичков игра само две години. Създанен едва през 1997-а. Но за сметка на това остави изключително ярък отпечатък. Джеф Крендъл от сайта на Чикаго Файър определя Камата като Лошия българин. Вероятно заради силния му характер на терена, истински безкомпромисен боец.

За периода 2000-2002 година Стоичков записва 71 мача, вкарва 24 гола и изработва други 22. Само в 40 срещи е титуляр. Едва ли по това време някой очаква той да се провали. Защото е много добре познат на публиката от Мондиал 1994 - България прави фурор и става четвърта в света, а Ицо е голмайстор на турнира.

Привличането му се определя като най-големия трансфер в историята на клуба до ден днешен. Независимо, че Камата е към края на невероятната си футболна кариера. Независимо, че изгря с екипа на ЦСКА и започна да свети с този на Барселона. Събитие за Чикаго Файър, което не се забравя. Показателно за това е определянето му за Футболист номер 1 в историята на клуба. А преди това записа името си със златни букви в световната футболна енциклопедия.

В момента Стоичков е там и празнува. Там, на място, са и негови бивши съотборници, допринесли за развитието не само на Чикаго Файър, но и на сокъра (б.а. - така казват на футбола) в Америка.

В допитване до потребителите на сайта на "червените" Камата е получил 41.67% от вота. След него с 23.48% е Гонзало Сегареш. Джош Уолф е с малко зад Диего Гутиерес съответно с 13.64% и 15.15%, последният от които оформя "златната тройка".

Не е лошо, дори е хубаво, да се припомня на хората кой какво е направил за България. И да не се претендира с това или да се търсят някакви облаги.

Трябва да браним, уважаваме и оценяме подобаващо тези, които спомагат светът да насочи вниманието си към нас.

Разбира се, с добро.
СВЕТОСЛАВ КОСТАДИНОВ/БЛИЦ

5_1.jpg

1_1.jpg

2_3.jpg

6_1.jpg