Той никога не бие тъпана да го чуят и глухите. Не вдига вой до небесата, не хвърля дрехи по терена и не танцува в стил Велислав Вуцов. Никога не се е изхвърлял в изказванията си дори, когато е бил ЦСКА и "Левски" в рамките на един месец, а е начело на отбор от "Б" група.

Видяхте ли му косата днес. Преди десет години, докато беше треньор на ЦСКА все още беше черна, сега е посивяла, почти побеляла. Животът взима своето, както Ферарио Спасов прави това, което умее най-добре. Не го помня като футболист, но го знам като треньор, познавам го и като човек. Още десет пъти да бие и да отстрани първо ЦСКА, а после да бие и "Левски" няма да го направи горделив и летящ в облаците с надпис "кой съм аз." Той продължава да бъде онзи тих, работлив и един от най-добрите футболни треньори в България. И в Литекс, и в ЦСКА, и в Дунав (Русе), дори и в "Ботев" (Пловдив) Ферарио Спасов нито веднъж на изневери на стила си и на работохолизма си.

Ако трябва да кажем истината, той заслужава много повече от това, което му отреди съдбата като треньор. Да, постигна много, но орисията му е такава - започва да гради всичко от нулата, а после го няма на шампионското награждаване. Помните ли ЦСКА през есента на 2004 година?! Играеше прекрасен футбол под негово ръководство. Именно Феро изгради онзи шампионски отбор, който бе наследен от Йешич. После отиде в Дунав (Русе) и от удавен отбор го превърна във фактор макар и за стандартите на "Б" група. После не спа не ден и два, а седмици и месеци, за да направи това, за което днес всички поздравяват и кичат с лаври Гриша Ганчев - академия "Литекс". Феро е в основата. После пак Феро почна не от нулата, а под нулата, когато трябваше да се гради чисто нов отбор в "Ботев" (Пловдив). Махнаха го, защото тимът нямал стил. Видяхме стила на Спасов и в Монтана. Това, ако не е стил, здраве му кажи. И в Монтана започна почти от нулата и виждате къде е сега. Може и да не отстрани "Левски", но това въобще не означава, че прибързваме с оценките за тихия белокос магьосник. Майсторе, можеш го.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ