Приятен почивен понеделник, пролетта наближава, навън грее слънце, а хората са излезли да се порадват на хубавото време. Някъде следобед никой не мисли за нищо – само за приятните слънчеви лъчи. В два офиса обаче кипи усилен труд. Единият е в Разград, другият на стадион „Васил Левски”. Кипи труд, и то координиран. Едните решават съдбата на Козмин Моци, другите също.

В същото време тече мач „Ботев” – Марек. Чичо Гошо от Радомир (примерно) е един от тези, които не са навън, защото е платил 3,96 лева за мачовете от „А” група и държи да гледа всеки един, който се излъчва по телевизията.

Докато гледа мача чичо Гошо поглежда към компютъра и ... „хуууааа” (сякаш излязло от устата на слепия полковник Слейд (Ал Пачино) в „Усещане за жена”). Той вижда, че защитникът на Лудогорец Козмин Моци е наказан от Дисципа на БФС само с 3000 лева. Румънецът показва средни пръсти в Ловеч, буйства на пистата, рита всичко, което е пред очите му, отказа да се прибере в съблекалнята, какъвто е редът.. И за всичко това – 3000 лева. Чичо Гошо е бесен, но не и глупав. Той знае, че всичко това е, за да може Моци да играе в мача с „Левски”. Сипе гневни обиди към всички във въпросната комисия, спомня си минали случаи, в които е имало далеч по-сурови наказания (пример: Нджонго Присо – 6 мача за същото поведение). И каквито трябва да бъдат за Моци, ако някои хора и комисии не обслужваха нечии интереси. Чичо Гошо знае, че в Лудогорец е паника. Две загуби от три мача от началото на пролетния дял, а идва сблъсък с „Левски”, който по традиция е много труден.

Но онези в Разград не спят, а чичо Гошо вече 5 минути не може да си намери място от яд. И изведнъж отново ... „хуууааа”. Този път много по-силно, много по-чувствено, много различно. „Лудогорец глобява Моци с 10 000 евро и последно предупреждение за отстраняване”. Чичо Гошо започва да мисли – „ето това е европейско поведение, така трябва. Дисципът не го наказва, но в Лудогорец показаха какво трябва да се прави при непристойно поведение”. Изплува усещането за задоволство в обикновения човечец от Радомир. След 5 минути мисли за решенията в офиса в Разград, той вече е забравил, че Дисципът е наложил смешно наказание на Моци, за да играе румънецът срещу „Левски”.

Но чичо Гошо може да е обикновен човек, но не е глупав. Има - няма след още няколко минути той усеща как координираните действия по оста Разград – София целят само едно – да го направят на глупак. Съвсем случайно двете решения излязоха само в рамките на 5 минути. Първо идва това от Дисциплинарната комисия, веднага след това долита новината от Разград.

Това, дами и господа, беше типичен пример как се отклонява внимание и как се измества фокуса. Докато ние асимилираме безумните действия на Юри Кучев (шеф на Дисципа) и хората му, идва втората шокова новина от Разград, чиято цел е само една – да ни накара да забравим и да не обърнем внимание на смешното наказание на ДК. И в същото време да засипем с похвали Лудогорец за твърдите решения в европейски стил.

За толкова глупав ли вземате обикновения човек, г-н Домусчиев? Нима мислите, че той не знае тези трикове с изместването на фокуса? Нима мислите, че решението на тази „безпристрастна” комисийка ще мине между капките? И не на последно място – как така точно в почивен слънчев ден, в който едва 10 % от население стои пред компютър и чете новини, вие решихте да се съберете и да решавате казуси? Случайно е нали?

И както попита един колега: „А аз откъде да съм сигурен, че Моци наистина е глобен от клуба с 10 000 евро? Дали пък няма да му бъдат върнати под формата на бонуси през следващия месец?”.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ