Ситуацията в страната е извънредна, мерките – епидемиологични, а народопсихологията е все така тъжна констатация, но не заради пандемията, а въпреки нея.

Все още нямаме право да посещаваме стадионите за футболни мачове, защото публиката е забранена. Забраната е леко смекчена вече в Англия, където имат право да гледат мач на живо 2000 човека. У нас още не е така. Но дори и да беше – и в двата случая не ни достига въображение да направим ситуацията поне една идея по-приветлива в и без това трудния период, през който минаваме.

И не, този път съвсем не заради липса на ресурси...

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Цар Футбол и Нейно Величество Публиката! Думата е за феновете и за футболистите. За запалянковците, които въпреки оскъдната си бройка в последните години, правят всичко възможно, за да подкрепят любимите си отбори. И за играчите, които в движение преодоляват тишината по трибуните, нагаждайки се към неизбежните обстоятелства.

Ще кажете – не това е най-важното – и ще бъдете прави, само че дяволът обикновено се крие в детайлите, а у нас бая детайли куцат и това си личи най-много в моменти като този. Липсата на озвучаване на мачовете в България не е най-голямото зло, но можеше да бъде съвсем малко добро на фона на всички проблеми, които пандемията създава.

Все пак, без публика бяха и във Висшата английска лига, в испанската Ла Лига, в италианската Серия А, и във всички останали големи футболни първенства по света. Само че там навсякъде феновете са пускани на запис и усещането за многолюдна агитка е компенсирано повече от успешно – поне за телевизионните зрители. И дори и въпреки някои технически гафове на моменти (от типа, че се бъркаха скандирания на гостуващата агитка в момент, когато, домакините отбелязват попадение и е по-логично виковете да са от феновете на отбора, който повежда), удоволствието от вниманието остава.

И ако озвучаването за тв зрителите би следвало да дойде от страна на телевизията, която излъчва мачовете, то е добре да се помисли и за това, че фенските гласове е добре да бъдат чувани, макар и на запис, и от футболистите на терена, за които тишината вероятно става все по-режеща. За което може би трябва да помислят и самите футболни клубове...

Такова внимание феновете по света получават още от първите дни, когато пандемичните мерки влязоха в сила. Още на първи юни звукът от публиката, използван във FIFA 20, бе приложен и за създаване на атмосфера по време на телевизионните излъчвания на мачовете във Висшата лига. В допълнение по трибуните на стадионите бяха поставени фигури на фенове, бяха използвани и 360-градусови повторения, както и употребата на т.нар. „тактическа” камера.

Както се казва – измислено е. Трябва просто да го заимстваме...
Анелия ПОПОВА/БЛИЦ