Играй БЛИЦ ГЕЙМ - ТУК!

В последните няколко дни в българския футбол върви допитване за сериозна промяна. Става въпрос следващият сезон в “А” група да започне доста по-рано от обичайното, а и да бъде променен форматът. Засега идеята е шампионатът да бъде подновен на 14 или 21 юли, а не както беше до момента – в първата седмица на август. В края на сезона от “А” група ще изпаднат 4 отбора, от “Б” група ще влязат 2. Това означава, че от сезон 2013/14 в елита ще има 14 тима. Това е по план, но ако някой отбор не получи лиценз, може да се стигне и до още по-сериозно намаляване на броя на отборите още от тази есен.

Видно е, че нивото на футбола спада с всяка изминала година. Идиотско изглеждат празните стадиони в последните кръгове. Парадоксът се случи в изминалия 27 кръг. На трите мача на стадион “Българска армия” – Локомотив София – Пирин Гоце Делчев, ЦСКА – Черно море и Миньор – “Ботев” (Пловдив) се събраха общо не повече от 1000 души! БФС чак сега се усети да намалява броя на отборите и пак половинчато. И 14 тима са много за безпаричието и слабия футбол у нас. Най-добрият вариант е “А” група с 10 тима. Друг е въпросът защо БФС се страхува да реже из корен, т.е. да намали изведнъж групата, а не в следващите 2-3 години. Колкото по-бързо, толкова по-добре. Никой няма полза от двубои Монтана - Етър и лигави представления между Миньор и Лудогорец.

С група от по десет или дванайсет отбора няма да открием топлата вода. Няколко държави в Европа играят с тази бройка отбори, и то доста по-добри за живеене страни. Ние ли сме най-богатата държава и с най-прекрасния футбол, за да издържме толкова голяма “А”, а на всичкото отгоре и “Б” група.

В Хърватия вече се усетиха и започнаха промяната. През сезон 2011/12 в първенството имаше 16 отбора. Забележете, за един сезон изпаднаха 5 отбора и влезе само 1, т.е. бройката беше намалена с 4. През настоящия сезон в Хърватия участваха 12 тима. И рязането продължава. След края на този сезон изпадат 3 отбора, влиза – 1, т.е. от следващия шампионат тимовете ще бъдат 10. А дали хърватският футбол е по-слаб от българския? Въпросът беше даден миналото лято в спора между Динамо Загреб и Лудогорец.

Идеята за максимално рано започване на сезона – още в средата на юли, крие и своите рискове. Горещо време и невъзможност мачовете да започват в 17:00 или 18:00 часа. В Хърватия първите кръгове се играят най-рано от 19:00 часа, като от този час е само един мач в кръга. Останалите двубои са от 20:00 и 21:00 часа. Ако БФС приеме предложението за ранно започване на следващия сезон, със сигурност и мачовете от нашата “А” група ще започват късно.

Феновете няма да ходят на стадиона в този късен час? Нека групата да е от 10 отбора и всички играят по четири пъти помежду си. Дали няма да има хора на мачовете ЦСКА – “Левски”, “Ботев” (Пловдив) – Локомотив (Пловдив), “Ботев” (Пловдив) срещу ЦСКА и “Левски”? По-очаквано е да има привърженици на тези мачове, а не на срещи като Локомотив Пловдив – Монтана, Пирин Гоце Делчев – Миньор.

По последна информация "А" група вероятно ще стартира с 14 отбора. Всички тимове ще играят по три пъти помежду си в общо 39 кръга. Така е в повечето първенства, в които сме дали примери. И те всички започват през юли, за да има време за изиграване на повечето кръгове.

ЕТО ЧАСТ ОТ ПЪРВЕНСТВАТА В ЕВРОПА, В КОИТО ОТБОРИТЕ СА ПО-МАЛКО И ПО КАКЪВ НАЧИН ИГРАЯТ

АВСТРИЯ
10 отбора – всички отбори играят по 4 пъти помежду си в общо 36 кръга. Сезон 2011/12 завършва на 17 май, настоящият сезон 2012/13 започва на 21 юли.

ХЪРВАТИЯ
12 отбора – всички отбори играят по 3 пъти помежду си, общо 33 кръга. От елита тази година изпадат три отбора, влиза само един. От догодина първенството става с 10 отбора. Миналият сезон завърши на 12 май, настоящият заради намаляване на отборите и увеличаване на кръговете започна на 20 юли. Два месеца зимна пауза, от началото на декември до началото на февруари.

ДАНИЯ
12 отбора – всички отбори играят по 3 пъти помежду си, общо 33 кръга. От елита изпадат два отбора, от долната дивизия влизат два отбора. Миналият сезон завърши на 23 май, настоящият започна на 13 юли. Три месеца зимна пауза – от началото на декември до началото на месец март.

ИЗРАЕЛ
14 отбора – редовен сезон, в който се изиграват 26 кръга, всички отбори играят два пъти на разменено гостуване. След края на редовния сезон се оформят първа шестица и втора осмица. В първата шестица се играят още 10 мача, а във втората осмица – по 14. От втората осмица изпадат два отбора след края на сезона, от долната дивизия влизат два отбора. Миналият сезон завърши на 12 май, настоящият сезон започна на 25 август. НЯМА ЗИМНА ПАУЗА.

МАКЕДОНИЯ
12 отбора – всички отбори играят по 3 пъти помежду си, общо 33 кръга. Миналият сезон завърши на 23 май, настоящият сезон започна на 11 август. Два месеца зимна пауза.

СЛОВАКИЯ
12 отбора
– всички отбори играят по 3 пъти помежду си, общо 33 кръга. Миналият сезон завърши на 20 май, настоящият започна на 13 юли. Три месеца зимна пауза, от 1 декември до 1 март.

СЛОВЕНИЯ
10 отбора – всички отбори играят по 4 пъти помежду си, общо 36 кръга. Миналият сезон завърши на 20 май, настоящият сезон започна на 13 юли.

ШВЕЙЦАРИЯ
10 отбора – всички отбори играят по 4 пъти помежду си, общо 36 кръга. Миналият сезон завърши на 23 май, настоящият сезон започна на 13 юли. Два месеца зимна пауза, от началото на декември до началото на февруари.