И тази година Маратон София 2016, който ще се проведе в неделя, ще бъде обвързан с благотворителна кауза. Организаторите ще дарят по 1 лев за всеки стартирал участник на Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания". По същото време София 2018 организира заедно с  Асоциацията на българските фен клубове на чуждестранни отбори футболен турнир на новия комплекс „Спортна София“ в Зона Б5, там също ще тече благотворителна акция за Сдружението. Каузата вече е подпомогната и от ASICS, фирмата дари 1000 лв., ЕКО също както миналата година подкрепят благотворителната инициатива.

Легендарният Йордан Йовчев прие поредно предизвикателство – единственият гимнастик, участвал на шест поредни олимпийски игри, ще стартира в Маратон София, като ще тича в полза на благородната инициатива Операция „Жълти стотинки“. Кампанията, организирана от VIVACOM, събира средства в подкрепа на младежи без родители, принудени да напуснат социалните домове при навършване на 18 г. Всеки желаещ може да помогне на каузата, закупувайки специална тениска от зоната на VIVACOM, като събраните средства са изцяло за социалната инициатива. Подкрепа за Операция „Жълти стотинки“ и младежите от „Дом Възможност“ ще демонстрират и популярни български певци и музиканти, които ще забавляват публиката с най-големите си хитове на специална сцена по време на маратона. Сред тях ще бъдат Дивна и група Джереми.

Рекорден награден фонд от 60 000 лева, по 8000 лева за шампионите

Общият награден фонд тази година е рекорден – над 60 000 лв.  Победителите при мъже и при жените в класическия маратон ще получат по 8000 лв., подгласниците им по 4000 лв. и т. н до 10-о място – 200 лв. Допълнително за балканска и за държавна титла са предвидени съответно по 1000 и по 700 лв. Парични награди ще има и за всички призьори до 6-о място на 21 км и на 10.5 км. Всеки стартирал ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени с медал за участие като спомен от събитието.   

Балканските шампиони се определят в София

Това издание на Маратон София има престижната мисия да определи балканските шампиони в дисциплината, което се случва за първи път в историята на проявата. Състезанието в неделя е валидно и за Държавно първенство. Очаква се Балканският шампионат да привлече най-класните атлети от полуострова, които ще направят надпреварата по софийските улици и булеварди още по-оспорвана и авторитетна. Информация за получаване на номерата и за самото състезание може да се намери на http://marathonsofia.com/?page_id=2916.

Ще бъде ли спечелен супер бонусът от 20 000 лв.?

Интересът към маратона се засилва от факта, че той ще определи крайните победители - и евентуално големия шампион – в новоучредената тази година верига от три маратонски бягания в България. Допълнителен бонус от по 20 000 лв. се дава на най-добрите състезатели мъже и жени в трите маратона в една година чрез общо класиране по специална точкова система. За всеки старт са предвидени по 10 т. за първо място, 7 за второ и 5 за трето, като за спечелване на големия бонус се изискват минимум 25 т. Интригата е дали бонусът от 20 000 лв. ще бъде спечелен, като единствен този шанс има Ахмет Насеф от Италия. Жененият за българка атлет победи във Варна и бе трети в Стара Загора. По силата на регламента това му осигурява 15 т., а за да спечели големия бонус му е нужна задължителна победа в София.

Трасе сред зеленина и покрай паркове

Трасето минава по едни от най-красивите и зелени улици и булеварди на столицата. То е лицензирано от ИААФ и притежава сертификат за Категория А, което означава, че на него може да се покриват нормативи за световни първенства и олимпиади. Очаква се участниците в бяганията да бъдат приветствани от много столичани и гости на столицата. Стартиралите на 42.195 км правят четири обиколки, записаните на полумаратон – две, а бягащите 10.5 км – една обиколка. Избралите масовия старт на 3000 м ще пробягат малка обиколка преминаваща от двете страни на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ до НДК и обратно с финал в Княжеската градина. Контролното време на 42.195 км е 5:30 ч.

Специален приз за най-бързите от София в маратона

За първи път специален паричен бонус е предвиден за най-бързите софиянци в класическия маратон. Парична награда от по 300 лв. ще получат финиширалите с най-добри времена мъж и жена, родени в София. Наред с това ще бъде разиграна томбола с 20 награди сред всички завършили масовото бягане на 3 км. За доброто настроение са предвидени много други призове, викторини и забавления. За трета поредна година целият маратон ще бъде предаван пряко по БНТ HD. Специална „Арка на победителя“ ще бъде изградена в зоната на старт/финала, пред нея участниците ще могат да се снимат за спомен и да си правят селфита.

Много статистика, карта с трасетата, подробна информация, начини на регистрации и получаване на номера, както и снимки от предишните издания ще намерите в официалния сайт на маратона: www.marathonsofia.com, на www.sofia2018.bg и в специалната Facebook страница за събитието на адрес:  www.facebook.com/events/1799144323691780/