С рекорден награден фонд, авторитет на Балкански шампионат и няколко мощни благотворителни каузи стартира тази неделя Маратон София. Поредното 33-то издание на едно от най-мащабните и вълнуващи спортни събития в страната отново е част от инициатива „София 2018 - Eвропейска столица на спорта“. Тази есен за първи път в историята състезанието е валидно както за Балканско първенство, така и за финал в новоучредената верига „Български маратони" под мотото „Бягането начин на живот".

Откриването на Маратон София 2016 е на 9 октомври, от 9:30 часа, пред Националния стадион „Васил Левски”. В 9:40 часа ще бъде дадено началото на масовия старт, в 10:00 часа ще потеглят участниците в класическия маратон и след това през 10 минути ще стартират записаните в останалите дисциплини.

Организатори на Маратон София са Фондация „София – Европейска столица на спорта“, Столична Община, Министерството на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Балканската атлетическа асоциация.

„Благодаря на хората, които през годините съхраниха Маратон София. Тази есен проявата е финал на веригата от маратони, които стартирахме и които от следващата година вече ще са в международния календар“, каза на пресконференция днес министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Елен Герджиков – председател на СОС и председател на София – Европейска столица на спорта изтъкна, че Маратон София е емблематично за града събитие. „Проявата вече втора година е част от амбициозния проект "София – Европейска столица на спорта" и Столична община ще продължава да я подкрепя и надгражда. Отново имаме благотворителни каузи, вече имаме и специален приз за най-бързите софиянци, а трасето вече е лицензирано от Категория "А", това също е част от авторитета на маратона“, обясни още Герджиков, който говори и за инвестиционната програма в спорта на Столична община.

Думите му допълни Добромир Карамаринов – председател на БФЛА и президент на Асоциацията на балканските атлетически федерации. „Софийският маратон най-сетне е това, за което от години мечтаехме. Благодаря на екипа, който го съхрани“, каза Карамаринов, след което обяви, че на Софийски Маратон 2016 ще присъства и лично президентът на Европейската атлетическа асоциация Свен Арне Хансен.

Анатоли Илиев, орг. секретар на София 2018 обяви, че заявилите участие бегачи до момента са над 2200. В класическия маратон (42.195 километра) са 500, на полумаратон (21.095 км) 750 и на 10.5 км над 800. Той бе допълнен от Даниел Дуков – директор на Маратон София, който информира, че повече от 60 българи ще стартират в маратона, а участничката на Олимпиадата в Рио 2016 Милица Мирчева ще бяга на 21 км.

"Африка ще бъде представена с елитни бегачи от Етиопия, Кения, Мароко. Отделно ще има маратонци от Северна Америка и Азия. Очакват се над 500 специално пристигнали за маратона от чужбина атлети. Африканците предават колорит на маратона. Надяваме се да вдигнат нивото и следващата година да имаме още повече участници от чужбина", коментира Даниел Дуков.

"Най-добрият ни маратонец в момента Шабан Мустафа ще стартира на 42 км. Възлагаме големи надежди на него", добави Добромир Карамаринов пред БЛИЦ СПОРТ.