Екстремният бегач Кирил Николов - Дизела приключи първия ден от предизвикателството си в преследване на рекорда за най-бързо изминаване на разстоянието между връх Ком и нос Емине (около 600 км).

В 23 часа снощи Николов достигна до хижа Кашана в близост до Златишкия проход. Дизела стартира в 4:20 часа сутринта във вторник и след близо 19 часа бягане с кратки почивки достигна до крайната точка за деня.

"Кирил е добре - усмихнат, в добро настроение и добро физическо състояние", заявиха от екипа му.

Днес предстои най-трудният етап. Самият Кирил Николов коментира преди старта, че именно в сряда ще трябва много да се вложи. "Вторият ден ще бъде най-труден - ще бягам в Централния Балкан, където има стръмни изкачвания и спускания. Там е и най-високата точка от маршрута - връх Ботев", каза Дизела.

Етапът е труден, но пък за сметка на това, маршрутът преминава през най-красивата част на Балкана. Николов стартира днес в 6:40 часа от хижа Кашана, където пренощува. С него се придвижват по двама или трима пейсъри за морална подкрепа и за помощ при ориентацията по трасето.

Николов прави втория си опит за рекорд между Ком и Емине. Дизела вече обяви пред БЛИЦ, че се стреми да премине по най-дългия туристически маршрут в България и да достигне до нос Емине за по-малко от 5 дни. Тази година предизвикателството е двойно, защото наскоро Божидар Антонов измина разстоянието за 5 дни, 10 часа и 10 минути, което е с 3:50 часа по-добро време от историческото постижение на Любомир Палакарчев отпреди близо 30 години.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ

Движението на Кирил Николов може да се следи на интернет страницата му в реално време.


Стартът в сряда от хижа Кашана:
_______________________.jpg

Към връх Вежен:

__________________________________.jpg