Случаят с положителната допинг проба на българската лекоатлетка Инна Ефтимова все още се разследва. Тя няма обявено наказание, заяви президентът на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов.
 
“Инна Ефтимова е с временно спрени състезателни права. Случаят й е все още е в процедура. Ние като институция не можем да коментираме нищо, защото случаят е конфиденциален. Когато имаме разрешение, което да обявим, ние ще го направим. БФЛА строго се бори с употребата на допинг”, заяви Карамаринов пред bgathletic.com.
 
Ефтимова е разследвана заради повишени стойности на хормон на растежа (соматотропин). Пробата й е от световното първенство в Дегу, когато всички атлети бяха задължени да дадат кръв за тест при пристигането си в корейския град през август. Още два месеца след първенството от ИААФ обявиха, че положителните проби от шампионата на планетата са само два – на Сара Морейра (Пор) и Хее-Нам Лим (Кор).
 
Това обаче бяха резултатите от тестовете с урина – взети от 468 атлети. Кръвни тестове са били 1849 и още преди първенството от ИААФ съобщиха, че те ще послужат за изготвяне на Биологични паспорти на атлетите. Тези проби са били тествани и за еритропоетин (кръвен допинг) и хормон на растежа.