Отборът на "Българска армия" начело с Антония Григорова и Даниела Йорданова е №1 при изцяло женските щафети на София Екиден Маратон 2017. Интригуващото и емоционално състезание се проведе на 6 септември - навръх 132-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, както и 100 години от провеждането на първия щафетен маратон в света – в страната на изгряващото слънце - Япония.

В състезанието шестима бегачи изминават класическата маратонска дистанция от 42,195 км (трима по 5 км, двама по 10 км, а последният шести пост - 7,195 км).
 
В тима на победителките от "Българска армия" бяха още Тина Орешкова, Гергана Малчева, Марина Ваклина и Радослава Кирова. Рекордьорката от Ком-Емине Антония Григорова пробяга своите 10 километра на четвърти пост за малко повече от 40 минути. Медалистката от европейски и световни първенства в средните и дълги бягания Даниела Йорданова тича на 5-километрова дистанция, която преодоля за 18:52 мин. Общото време на женския отбор на "Българска армия" бе 3 часа и 40 секунди, което му отреди първото място.

За Григорова това е втора победа от две участия на щафетния маратон, след като и през 2015 година изцяло женският й отбор извоюва успеха.

Финалът на женския отбор на "Българска армия":

Както вече съобщихме, тимът на "Компрес Спорт" бе големият победител в третото издание на София Екиден Маратон, защитавайки титлата си от 2016 година. Алекс Василев, Евгени Василев, Бо Дудек, Стоян Владков, Сава Тодоров и Християн Стоянов пробягаха класическата дистанция за 2 часа, 16 минути и 34 секунди.

На второ място с време 2 часа, 20 минути и 52 секунди е "Маратон Пловдив" в състав Николай Начев, Александър Сръндев, Димитър Каменов, Йордан Петров, Диляна Минкина и Андрей Гридин. Именно Минкина бе най-бърза на 5 километра от всички стартирали жени в София Екиден Маратон 2017. Времето на възпитаничката на Цветелина Кирилова е 17 минути и 17 секунди. Самата Кирилова, която е национална рекорьорка на 1000 метра и полуфиналистка на 400 метра с препятствия на олимпийски игри и световно първенство, също застана на старт. Тя пробяга 5-те километра на своя пост за 20 минути и 49 секунди.

При мъжете най-бърз на 10 км беше Йоло Николов - впечатляващите 30 минути и 18 секунди. Страхотно време постигна и Илия Куцаров - 30 минути и 22 секунди. В тима на Йоло Николов бягаха олимпийската шампионка от Сидни 2000 Тереза Маринова, биатлонистът Красимир Анев, както и Павлина Филипова - една от най-добрите ни биатлониски с две четвърти места от олимпийски игри.

Тереза Маринова, която ден по-рано навърши 40 години, демонстрира отлична форма и пробяга 5 км за 25 минути и 32 секунди.

Най-добрият ни биатлонист Владимир Илиев пък беше в отбор с Милен Радуканов и съдията Николай Йорданов. Треньорът на Пирин (Благоевград) беше на последния шести пост и пробяга 7,195 км за 29:42 мин. Бившият наставник на Славия Владимир Иванов - Фугата също участва, преодолявайки 5 км за 25:29 минути.

Организатор на София Екиден Маратон е Младежки спортен клуб „София Европа“ с подкрепата на Столична община, Асоциация „Спорт за всички“, клуб “5kmrun” и под патронажа на Посолството на Япония в България.

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Снимки: KrisoK Photography - ТУК!

Снимки БУЛФОТО:

Класирането в челото:

Tереза Маринова пред bTV: