За втора поредна година в София се проведе щафетен маратон, отбелязващ деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Старт-финалът на състезанието беше пред Националния стадион "Васил Левски", където въпреки дъждовното време цареше отлична атмосфера.

В София Екиден Маратон 2016 се включиха 48 отбора. Всеки от тях трябваше да пробяга класическата дистанция от 42 км и 195 метра на щафетен принцип с постове от 5 км, 10 км, 5 км, 10 км, 5 км и 7.195 км.

В битка за първото място Тийм Компресспорт се наложи над силния отбор на Маратон Пловдив. Победителите в състав Алекс Василев, Евгени Василев, Златомир Радев, Стоян Владков, Николай Начев и Николай Първанов пресякоха финала за 2 часа, 17 минути и 5 секунди, което е подобрен рекорд на състезанието. Времето на победителите в миналогодишното издание на вълнуващата надпревара беше 2:22:25.4 часа. И през 2015-а Стоян Владков беше в състава на първенците - Спарта, което го прави двукратен шампион в София Екиден Маратон.

Владков днес бяга на четвърти пост и измина 10 км за впечатляващите 31 минути и 7 секунди. По 10-километровата дистанция тичаха и изявените ни бегачи Андрей Гридин и Йоло Николов, които обаче не успяха да преборят капитана на Тийм Компресспорт. Времето на Гридин беше 33 минути и 15 секунди, а на треньора на олимпийците ни Милица Мирчева и Митко Ценов - 31 минути и 50 секунди.

Гридин и съотборниците му от отбора Маратон Пловдив заеха второто място на София Екиден Маратон 2016, а трети стана тимът на Българска армия, в който личеше името на националната рекордьорка в средните и дълги бягания Даниела Йорданова. 40-годишната атлетка измина дистанцията от 5 км за 18 минути и 11 секунди. Така Йорданова помогна на тима си за третото място в генералното класиране от общо 48 състава.
Това беше първи старт на Йорданова на българска земя след близо 5-годишно отсъствие.

В София Екиден Маратон 2016 се включиха и други известни личности. За завършилия на четвърто място отбор на SLS тичаха бившата националка по биатлон Павлина Филипова, Йоло Николов, ски бегачът Веселин Цинзов, както и футболният треньор Милен Радуканов.

Участие в състезанието взеха още олимпийската медалистка в шорттрека Евгения Раданова, която бягаше за отбора на SLS 2, както и националната рекордьорка на 1000 метра Цветелина Кирилова, която подкрепи тима на МВР. Както е известно, Цвети е кондиционен треньор на ансамбъла ни по художествена гимнастика, който ни донесе голяма радост на Олимпиадата в Рио де Жанейро, спечелвайки бронзовите медали.

Организатор на София Екиден Маратон е Младежки спортен клуб "София Европа" с подкрепата на посолството на Япония в Република България, Министерството на младежта и спорта, Столична община, Асоциация "Спорт за всички" и клуб "5kmrun".

Посланикът на Япония в България Шиничи Яманака даде началото на състезанието.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Колегите от Sportal показаха кадри от състезанието:

Снимки: LAP.BG: