Юсейн Болт вече ес един златен олимпийски медал по-малко. Най-бързият мъж на планетата трябва да върне отличието си, спечелено с щафетата на Ямайка на 4х100 метра от Пекин 2008, обявиха от МОК. Причината е потвърдената положителна допинг проба на Неста Картър.

При повторните проверки от Пекин в теста на Картър е открита забранената субстанция метилхексанамин. Още през лятото се появи информацията за това и тогава Болт изрази готовност да върне медала си.

Днес Дисциплинарната комисия на МОК обяви, че заради положителната проба на Неста Картър цялата щафета на Ямайка е дисквалифицирана и бегачите трябва да върнат своите отличия.

Това означава, че Юсейн Болт вече има осем златни олимпийски медала и той губи рекорда си на притежател на троен олимпийски требъл (златни медали на 100, 200 и 4х100 метра).

Картър беше част от щафетата на Ямайка, която спечели златен медал и от Лондон 2012. МОК обаче не съобщава нищо за това състезание в официалната си информация. Той не участва на олимпийските игри в Рио де Жанейро.