Силни резултати прогнозират специалистите за предстоящия утре Маратон Стара Загора. Второто издание на проявата събра в европейския град на спорта за 2017 г. елитни атлети, които заявиха своето участие с впечатляващи визитки. Очаква се да паднат двата рекорда на трасето, тъй като състезанието се очертава като едно от най-силните маратонски бягания, повеждани у нас. Основания за това дава участието на наистина класни атлети, които имат в кариерата си много силни резултати.

„Стара Загора тази година е определена за Европейска град на спорта и маратонът е едно от големите международни състезание от поредицата активности, свързани с тази инициатива. Искаме проявата отново да се превърне в един празник за града и за спорта, приканвам хората да дойдат на площада и заедно да се възползваме от още една възможност за по-активен и здравословен начин на живот,“ заяви на пресконференция в Общината днес Красимира Чахова, зам.-кмет на града, участвала в състезанието миналото лято и с голяма заслуга за спечелването на титлата „Европейски град на спорта“.

Чахова изтъкна още, че градът тази година организира поредица от значими спортни събития: балканиади по волейбол за кадети и по лека атлетика за ветерани, националната студентска универсиада, турнир по художествена гимнастика, силен се очертава и лекоатлетическият турнир „Самарско знаме“. Само в съботния ден в Стара Загора имаше пет спортни събития.

„В Стара Загора пристигнаха и днес виждаме да тренират атлети от световна класа – с лични постижения при мъжете около 2:12 часа, а при жените – приблизително 2:35 ч. Бих казал, че в това отношение маратонът утре се очертава като един от най-силните, провеждани у нас. Наградният фонд също е много привлекателен и се надявам всичко това утре да ни предостави възможността да видим едно интересно и авторитетно състезание, по лицензираното и притежаващо вече международен сертификат трасе“ заяви директорът на маратона Даниел Дуков, изтъкнат маратонец от близкото минало.

На срещата с медиите присъстваха всички елитни атлети от Кения, Етиопия, Мароко и Италия, които се очаква да бъдат фаворити за победата в класическия маратон на 42,195 км. Стана ясно, че утре по трасето ще видим представители на 15 държави – Кения, Етиопия, Мароко, Италия, Хърватска, Дания, Англия и др., сред участниците в най-кратката дистанция има записани три 10-годишни деца.

Стартът е утре, точно в 10:00 ч. на площада пред Общината. Участниците могат да избират между три дистанции – класическата от 42,195 км, полумаратон 21 км и 10,5 км, което дава възможност повече любители на бяганията да се включат в надпреварата. От площада маршрутът води на изток покрай емблематичните за града липови дървета и по изпълнените с цветя и зеленина улици.

Организатори са Община Стара Загора, Министерство на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, Асоциация „Спорт в свободното време“, Спортен клуб лека атлетика Берое, Спортен клуб Ракета и БФЛА.

Всеки участник получава рекламна тениска, а успешно завършилите дистанциите 42км, 21км и 10.5км ще бъдат отличени и с медал за участие като спомен от събитието. Предвидени са парични премии и за ветераните, ще се раздадат много предметни награди и призове.