Най-големият скандал с допинг в последно време набира все по-огромна сила. Световната антидопингова агенция (WADA) публикува доклад, чрез който директно обвини руското правителство в съучастничество на употребата на допинг и прикриването на положителните проби. В доклада от 323 страници се казва, че не са открити писмени доказателства за правителствената намеса, но се д опълва, че "ще е наивно да се заключи, че действията от такъв мащаб могат да се случат без изричното и безмълвно одобрения на руските правителствени власти".

Руснаците продължават да отхвърлят всякакви обвинения, а по последна информация считат, че огромният скандал е част от "политически мотивирана" кампания. Това твърди председателят на руската Федерална медицинско-биологична агенция Владимир Уиба.

Руската агенция, оглавявана от Уиба, предоставя медицински услуги на състезателите на националните отбори. Уиба смята, че докладът е свързан с международните санкции срещу Русия във връзка анексирането на Крим и конфликтът в Украйна. Уиба допълва, че заподозрените в употреба на допинг руски атлети ще запазят медалите си, защото анулирането на спортните им резултати ще изисква "огромен брой съдебни процедури".

Подобна теза защитава и членът на комитета по социална политика и бивш състезател по щанги Едуард Исаков. Той припомни, че това не е първият опит да бъдат спрени руските спортисти: "Първият път беше изключването на борбата от олимпийската програма. Знаете, че там медалите печелят основно руснаци. Вторият опит беше предложението за бойкот на игрите в Сочи, а третият - отмяната на домакинството на Русия на световното първенство по футбол. Сега пък е предложено да не бъдат допускани руски лекоатлети до участие на Олимпийски игри. Мотивите са ясни - тези спортове носят най-много медали от летните дисциплини".

Новият президент на международната федерация по лека атлетика Себастиан Коу даде срок на Русия до края на седмицата за реакция по доклада на (WADA), обвиняващ в корупция и прикриване на положителни допинг резултати.