Шабан Мустафа и Милка Михайлова триумфираха в 11-ото издание на планинското бягане „Витоша Рън“ от центъра на София до Черни връх. Състезанието бе организирано от Фондация София – Европейска столица на спорта, Столична община и Сдружение Маратон. Стартът бе даден от общинските съветници Анатоли Илиев и Николай Николов, след което над 250 участници поеха по 17.5-километровия маршрут. Той се виеше по централната алея на Южнен парк, по ул. Никола Крушкин, през Околовръстен път на кръговото с бул. Черни връх, по ул. Чемшир през Драгалевци, Посетителски център Витоша, пътеката за Черни връх, през Голи връх и по Платотo до финала.

Най-бързо на върха се изкачи Шабан Мустафа от "ОСКЛА Шампион - Сунгурларе", финиширал за 1.37:39 часа, съобщава www.sofia2018.bg. Времето му е само с минута по-слабо от неговия рекорд на състезанието, а върховото постижение оцеля поради… слаба батерия. Цифрите на ръчния хронометър на Шабан изчезнали по средата на трасето, малко преди Голи връх, и това попречи на шампиона да контролира темпото си до края. 

"Рекордът не бе самоцел. За мен по-важно бе да финиширам без да съм ходил, само с бягане по целия маршрут и успях. За рекорда ще мислим следващото лято", каза на финала 38-годишният Мустафа. 

Втори остана миналогодишният първенец Димитър Михайлов, представителят на „Янтра-Исполин“ финишира за 1.48:56 ч., с 19 секунди по-бързо от шампионския му резултат преди 12 месеца. Трети е Александър Василев от "Юниверсал" с 1.50:27 ч. Топ 5 допълниха Димитър Русев и Ивайло Атанасов.

При жените Милка Михайлова от Дунав (Русе) взе победата с убедителна преднина. Тя финишира за 2.07:35, близо 10 минути пред Елена Димитрова от 5kmRun, бронзът бе за Снежина Стефанова с 2.20:08 ч. Така рекордът на трасето 1.54:30 ч. на Милка Михайлова от 2011 г. остана непокътнат и при жените.

„Искам да благодаря на участниците за смелостта и ентусиазма, и да ги поздравя, защото с изкачването на върха, всеки днес има своята победа. София2018 и Столична община ще продължат да подпомагат подобни събития, защото те предоставят възможност да бъдем повече сред въздуха и природата на прекрасната планина Витоша, богатството на българската столица,“ заяви в приветствието си към участниците организационния секретар на София – Европейска столица на спорта Анатоли Илиев, който награди най-добрите при мъжете на импровизираната сцена пред хижа Алеко. Освен медали за първите трима във всяка категория бяха осигурени и материални награди при мъже и жени; до 20 г.; над 40 г.

Всички резултати и призьорите в отделните възрастови групи - ТУК