Порасналото Дете-чудо Лиляна Георгиева впечатли и в Италия, след като вчера беше най-бърза в сериите на 1500 метра на европейското първенство за юноши и девойки до 20 години в Гросето. Навършилата 17 години на 20 юли възпитаничка на Радмила Станкович спря хронометъра на 4:18.36 минути, отказвайки конкурентките си, някой от които с 2 години по-големи от нея.

Така Георгиева постави нов национален рекорд за девойки до 18 г. Старият принадлежеше на Милка Михайлова - 4:22.00 минути от 9 юли 1988 година. За Лили това е 14-и случай, в който тя поставя национален рекорд. Шест от тях са записани извън пределите на България. 

Георгиева изпълни изискването на БФЛА за признаване на новите национални рекорди и даде допинг контрол веднага след състезанието вчера в Гросето. БЛИЦ СПОРТ научи, че шефката на клуба й СКЛА "Тракия" - Лиляна Томова, всеки път осигурява средствата, нужни за плащанията за всяка допинг проверка, на която Детето/Девойката-Чудо се подлага. 
 
Безплатно е само, когато състезателката е повикана по жребий. Ако нямаш този късмет, пускаш искане за доброволен допинг контрол, за да бъде зачетен рекорда, за което се заплаща.

От началото на 2017 година Лили е минавала на допинг контрол в Истанбул (Балкански шампионат до 20 г.), в Белград (БШ за жени), в Питещ (БШ до 20 год. - по жребий) и вчера в Гросет. 

Припомняме, че финалът на 1500 метра на Европейското в Италия е утре от 18:30 часа наше време. Желаем успех на Лили! 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Вижте победата на Георгиева от вчера и как успя да постави новия рекорд: 

 

Стартовият списък за финала: