Изпълнителният директор на Левски Даниел Боримиров разкри целите на "сините" за новия сезон, както и краткосрочните такива. Това той направи в интервю за предаването "Шампионски игри" на gospodari.com. Освен това силният човек на "Герена" даде отговор защо 26-кратните шампиони на България са се спрели на Станислав Генчев за заместник на Николай Костов.

- Г-н Боримиров, в Левски текат промени, които най-вече са в спортно-технически план. Колко стабилен е клубът и има ли финансова основа за спечелването на титлата?
- Всичко това ще се случи поетапно. Съумяхме да платим главницата към НАП. В следващите няколко дни ще изчистим и тази към Столична община. Ще приключим с тези дългове, защото те носят лихвите. Имаме разсрочено плащане за следващите три години и лихвите, които остават по тези задължения, е нужно да ги покрием. Правим всичко възможно това да се случи, но при нас стъпките са малки и не искаме да правим големи крачки, за да не се спънем.

Както виждате, вече имаме шест нови футболисти, на които ще им трябват минимум 1-2 месеца, за да се обиграят. Вече е необходимо да мислим не да продаваме, за да оцеляваме, а може би през зимата да привлечем още един-двама, които да подсилят отбора, да станем още по-добри, по-конкурентоспособни и през лятото да играем в евротурнирите. Най-вече Левски да се бори за спечелването на шампионската титла и Купата на България.

- Станислав Генчев ли беше най-удачният вариант за треньорския пост?
- По няколко причини се спряхме на него. Първото и основното е, че той е левскар, играл е в отбора и знае какво означава да носиш синята фланелка. Както Станислав, така и неговият екип. Запознати са с напрежението и какво трябва да направиш, за да побеждаваш. Всеки един от тях е ставал шампион с Левски. Погледнато назад във времето, неговата работа го показа. Начело на Крумовград се видя израстването и неслучайно за шест месеца постигна такива резултати. Влезе в първата шестица. Когато си в нея, няма как да си направил случайни победи. Всичко е закономерност и начин на работа.

Може ли Левски да бутне Лудогорец от върха, след като виждаме за какви пари се взимат футболисти в Разград?
- Първо, искаме финансово да оздравим клуба, за да може после да надграждаме. Неминуемо задълженията, които Левски е натрупал, тежат на бюджета. Желаем отново да си възвърнем името на честен и коректен платежоспособен клуб. В момента има някакво недоверие от хората към нас.

- Но Левски лека-полека се превръща в коректен платец. Какво ще кажете на вечните критици, защото е ясно, че в момента има два лагера на "Герена"?
- Ако клубът не се ръководеше правилно, нямаше да имаме толкова добри показатели и да чистим задълженията. Няма как да го правиш, без Левски да върви в правилната посока. Някой ще каже - "Да, но продавате футболисти"...

- Така е, но сега ви критикуват за селекцията, тъй като играчите идват от слаби отбори.
- Тук даваме оценки на някой още преди да сме го видели в игрова обстановка. Всички футболисти, които са взети до момента, са по желанието на треньора и неговия екип.

- Разделението в Левски стана след напускането на Станимир Стоилов. Къде се разминахте и какво имахте да делите с него?
- Това е съвсем друга тема. Не искам да я засягам, тъй като доста ще продължи. Левски има нужда от обединение, защото в момента показваме, че клубът върви по правилния път. Всеки обича отбора, защото няма мерило за любов - кой повече или по-малко. Има нужда от сплотеност на всички привърженици, за да вървят нещата по най-добрия начин.

- Какви цели поставяте пред тима за новия сезон?
- В Левски и ЦСКА никога не се е поставяло нещо за цел. Тези два отбора винаги са се борили за първото място. Това е генетично заложено при нас. Тук въпросът е за хегемонията, която наложи Лудогорец през последните години, и организацията, която направи във футболния съюз и при съдиите, не ми харесва. Били сме свидетели на мачове, в които знаем как се свири на Лудогорец и как на нас. Порязвани сме по най-бруталните начини.

Надявам се с идването на новия президент на БФС в лицето на Георги Иванов това нещо да се промени и да се даде възможност на клубовете и който заслужава, да спечели титлата.

- Имахте запомнящи се периоди в кариерата - първият в Левски с трите титли, след това с Мюнхен 1860 и завръщането на "Герена" със синята приказка. Кой е най-скъпият ви?
- Всеки един от тях си има своята стойност. Радвам се на всеки един момент. Мачовете, в които съм вкарал гол, играл съм пред препълнени стадиони. Това ми носи радост.

- Оставате верен на два клуба - Левски и Мюнхен 1860, което сега може да се види много рядко. Имаше ли моменти, когато можехте да преминете в друг отбор?
- Благодарен съм и на Бдин Видин, защото оттам тръгнах. Да, имаше моменти, когато можех да премина в други клубове в чужбина. През 2000 година имах предложение да отида в Нюкасъл, но предпочетох да остана в Мюнхен 1860 (б.а. - година по-късно англичаните участват в групите на Шампионската лига), защото дъщеря ми бе на 6 години и трябваше да тръгне на училище. Когато видиш, че живееш в прекрасен град, имаш уважението на феновете и семейството ти се чувства добре, защо трябва да се местиш на друго място?

ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2024/2025