Авторитетният румънски съдия Ищван Ковач получи наряд от УЕФА за реванша от третия квалификационен кръг на Лигата на конференциите между Левски и Хамрун Спартанс. Тази вечер от 20:30 часа двата тима играят първия мач помежду си, а след седмица - на 11 август от 21:00 часа, е втората среща на „Герена“.

Асистенти на 37-годишния Ковач ще бъдат неговите сънародници Василе Флорин Маринеску и Овидиу Артене. Андрей Кивулете е назначен за четвърти съдия.

Ищван Ковач е един от топ реферите на Европа. На 25 май тази година той ръководи първия в историята финал на Лигата на конференциите, когато Рома победи Фейенорд с 1:0 в Тирана.

Любопитното е, че до момента Ковач е ръководил три мача с участието на български отбори и нашите представители нямат дори записано равенство в тях.

На 9 септември 2014 г. румънецът свири европейската квалификация между младежките национални отбори на Дания и България, а резултатът е катастрофален за нашия тим – 7:1 за „червения динамит“. Христофор Хубчев получава червен картон в 22-ата минута.

Година по-късно – 30 септември 2015 г., Ковач ръководи мача от първия кръг на Младежката лига на УЕФА между Литекс и Легия (Варшава), а полският тим печели с 2:1 като гост.

На 26 юли 2018 г. Ищван Ковач е съдия на мача между Хайдук (Сплит) и Славия в реванш от втория квалификационен кръг на Лига Европа, а хърватският тим печели с 1:0. В 84-ата минута, пет минути след гола на Хайдук, Александър Александров-Алвеша оставя „белите“ с човек по-малко заради втори жълт картон. Славия загуби с 2:3 първата среща в София.

Еfbet Лига - сезон 2022/2023
БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа