Доцент Силви Кирилов е един от най-добрите и известни уролози в България и един от популярните привърженици на Левски. Той е бивш шеф на Александровска болница,  болница „Доверие“, „Уни Хоспитал“ Панагюрище и Агенцията по трансплантация. 69-годишният медик даде интервю пред агенция БЛИЦ.

-Доцент Кирилов, как ще коментирате шансовете на Левски в първенството и за Купата на България?
-В едно спортно състезание шансовете винаги са 50:50 преди неговото начало. В първенството  първият отбор в класирането – Лудогорец, има сериозен аванс, но това нищо не значи. Има  много примери във футболната ни история, когато са били стопявани доста по-големи разлики между първия и втория. Виж за Купата на България шансовете са реални и смятам, че отборът ще постигне успех – не само срещу Локомотив (Пловдив) на полуфиналите, а ще вземе трофея. Ако на един генерал жезълът не му е в джоба, няма смисъл да започва битката.

-Генерал Хубчев държи ли жезъла в джоба си.
-Да, надявам се. В такива футболни битки обаче е нужно и да имаш късмет. Ето ви пример от снощи – Ливърпул надигра Атлетико (Мадрид), но шансът не беше на негова страна и отпадна от Шампионската лига.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

-Някои критикуват Хубчев, други го защитават. Какво е вашето мнение?
-Най-лесно се критикува. В България разбираме от три неща, няма смисъл да ги припомням. Аз съм от хората, които защитават Хубчев. Отвън ни е лесно да говорим, да анализираме, да съдим треньорите, футболистите и отбора като цяло. А то сигурно има 100 неща, които не знаем от кухнята на тима. Това го знае най-добре Хубчев. Тук трябва да отбележа нещо много важно. Хубчев работи в доста трудна обстановка. Някои се наслаждават на финансов рай, а други са попаднали във финансов недоимък. Той определено е от вторите…

- Като споменахте финансов недоимък, как ще коментирате цялостната картина в клуба.
- Едва ли има отбор, който да не е изпадал в подобно положение. Левски три пъти в последните години тръгва да гради силен състав и все се случва нещо неприятно. Левски обаче има традиции, има фенове. Манталитетът на клуба е изграждан цели 100 години, което не е никак малък период, а напротив. Въпреки трудностите и катаклизмите, вярвам, че решение ще се намери. Дали ще е най-перфектно е друг въпрос, но решение ще има. Трудностите сплотяват, пречистват, изкарват на преден план личностите и отсяват зърното от плявата.

-От колко години сте левскар и защо Левски е отборът на сърцето ви?
-Някъде от 60 години съм левскар. Първите мачове, които гледах и слушах, бяха пълни с футболисти, които те пленяват. Нямаше интернет и силно развита телевизионна и радио мрежа. Четеше се „Народен Спорт“, „Футбол“, по-късно „Старт“.  Забележете само за какви имена ставаше дума – Гунди, Теко Абаджиев, Жоро Соколов, Сашо Костов, Христо Илиев-Патрата. Това са личности, които бяха на „ти“ с топката, притежаваха невероятна техника. Гледаш ги, пленяват те и как няма да станеш левскар! Днес футболът е доста по-различен от едно време. Сега се залага не толкова на личностите, колкото на колектива, а бързината, светкавичните действия и ексклузивната мисъл са водещи фактори в най-популярния спорт. Преди футболът беше предимно в краката, а в момента е в главата.

- Коментарът ви за коронавируса и отражението му върху спорта?
- Вируси винаги е имало. Сега животът е такъв, че комуникациите са много изразени, струпването на хора на едно място е много голямо и по този начин заразата лесно се предава. Никой не казва от грип колко хора умират, които също като при коронавируса са имали усложнения на белите дробове, сърцето, бъбреците. В такива ситуации трябва да се възпитаме и да спазваме елементарните здравословни правила. Човек с катар на горните дихателни пътища трябва да си стои вкъщи и да пази другите. Тук ще направя едно уточнение - маската е за тези, които са болни.
Понеже се създава голяма психоза, важно е да се каже, че това не е първата пандемия в света. Даже е имало такива с по-лош краен резултат. Казано в резюме – нека не се създава огромна паника, но нека в същото време да бъдем дисциплинирани и да не подценяваме случая.
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ