Интер размаза с убедителното 5:0 Шахтьор (Донецк) и ще спори със Севиля за трофея в Лига Европа в петък (21 август) от 22:00 часа. Вторият полуфинал в надпреварата се проведе в Дюселдорф, а "нерадзурите" не оставиха шанс на украинския гранд, който преди дни помете Базел (4:1) и се размечта за нещо голямо. 

Лаутаро Мартинес откри резултата в 19-ата минута, а в 64-ата Данило Д'Амброзио удвои. В 74-ата отново Мартинес наказа Шахтьор, за който титуляр беше бившата звезда на ЦСКА Жуниор Мораеш. До края на полуфинала с два гола блесна и Ромелу Лукаку - в 78-ата и 84-ата минути, за да се стигне до впечатляващото 5:0.

Първата голова ситуация беше за Интер. В шестата минута Марсело Брозович центрира към далечната греда за Диего Годин, който обаче се размина с топката. В 19-ата "нерадзурите" поведоха, възползвайки се от грешка на съперника при изнасянето на топката. Никола Барела отне от съперник, преодоля играч на украинския гранд и центрира в наказателното поле. Лаутаро Мартинес успя да надскочи Кривцов и с глава заби топката в долния десен ъгъл на вратата, пазена от Пятов - 1:0.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

В 34-ата минута Интер можеше да удвои аванса си. Барела отправи силен удар, който Пятов успя да спаси. Две минути преди почивката футболистите на Шахтьор разиграха добре, Маркос Антонио стреля от границата на наказателното поле, но в близост край целта в аут. 

Втората част започна с две спорни съдийски решения. В 48-ата минута топката срещна ръката на Роберто Галярдини и украинците поискаха дузпа. Съдията Шимон Марчиняк обаче остави играта да продължи и до намеса на ВАР не се стигна. Секунди след това Лаутаро Мартинес влезе опасно с краката на противник, отне топката и опита прехвърлящ удар. Със сетни усилия Пятов успя да избие в корнер, а нарушение на аржентинския нападател не бешe отсъдено.

В 51-ата минута Ромелу Лукаку преодоля двама защитници на Шахтьор и стреля опасно, топката прелетя на сантиметри покрай вратата.

В 62-ата Шахтьор създаде най-добрата си голова ситуация от началото на срещата, а и оказала се единствена. Топката беше центрирана към Жуниор Мораеш в наказателното поле, бившият нападател на ЦСКА успя да се промъкне между двойката централни бранители на Интер и да засече с глава, но Самир Ханданович го отчая с отличната си намеса и не му позволи да отбележи попадение. 

Секунди след това "нерадзурите" удвоиха преднината си. Марсело Брозович центрира към далечната греда от корнер, а там Данило Д'Амброзио успя да надскочи съперник и с глава отбеляза за 2:0.

В 64-ата Лаутаро Мартинес покачи на 3:0, подпечатвайки успеха и класирането на Интер на финала. Избраниците на Антонио Конте матираха украинците с няколко бързи подавания, топката стигна до аржентинеца, който я овладя и реализира в долния ляв ъгъл на Пятов. До края два гола вкара и Ромелу Лукаку. Снажният белгийски национал се възползва от грешка на Коноплянка в 74-ата минута и направи 4:0. В 84-ата отново мощният таран на Интер отново попадна в прегръдките на съотборниците си. Лукаку получи топката с гръб към вратата, обърна се и навлезе на скорост в наказателното поле на Шахтьор, като успя да се разпише, след като остана очи в очи с Пятов - 5:0. Така Лукаку се превърна в най-резултатният белгиец в историята на Лига Европа. В заключителните десетина минути "нерадзурите" пропуснаха още няколко ситуации. 

ИНТЕР - ШАХТЬОР (Донецк) 5:0
1:0 Лаутаро Мартинес (19), 2:0 Данило Д`Амброзио (64), 3:0 Лаутаро Мартинес (74), 4:0 Ромелу Лукаку (78), 5:0 Ромелу Лукаку (84)


ИНТЕР:
Ханданович, Годин, Де Фрай, Бастони, Д'Амброзио  (81Моузес), Барела, Брозович (85Еспозито), Галярдини, Йънг (66Бираги), Лукаку  (85Сенси), Мартинес  (81Ериксен)
Резерви: Падели, Санчес, Моузес, Сенси, Ранокия, Валеро, Ериксен, Еспозито, Пирола, Бираги, Шкриняр, Кандрева
Треньор: Антонио Конте


ШАХТЬОР: Пятов, Додо, Кривцов, Хочолава, Матвиенко, Антонио, Степаненко, Марлос (75Коноплянка), Алан Патрик (59Соломон), Тайсон , Мораеш
Резерви: Трубин, Дентиньо, Тете, Коноплянка, Соломон, Коваленко, Майкон, Маркиньос, Болбат, Пикалонок, Бондар, Фернандо
Треньор: Луис Кастро

Германия, Дюселдорд
Съдия: Шимон Марчиняк (Полша)

Легенда: гол , автогол , жълт картон , втори жълт картон , червен картон , смяна 

 

------------------------

ЛИГА ЕВРОПА - СЕЗОН 2020/2021

1/2-финалите:
На 16 август oт 22:00 часа в Кьолн
Севиля - Манчестър Юнайтед 2:1
0:1 Бруно Фернандеш (9-дузпа), 1:1 Сусо (26), 2:1 Люк де Йонг (78)

На 17 август от 22:00 часа в Дюселдорф:
Интер - Шахтьор (Донецк) 5:0
1:0 Лаутаро Мартинес (19), 2:0 Данило Д`Амброзио (64), 3:0 Лаутаро Мартинес (74), 4:0 Ромелу Лукаку (78), 5:0 Ромелу Лукаку (84)

ФИНАЛ
21 август, 22:00 часа, в Кьолн
Севиля - Интер