Лудогорец отново се класира в групите на Лига Европа! В изключителна драма в Словения "орлите" завършиха 2:2 с Марибор. Шампионът на България поведе с 2:0 в реванша, но допусна изравняване, което в крайна сметка не се оказа фатално. Първата среща в Разград беше завършила 0:0 и благодарение на повечето голове на чужд терен Лудогорец елиминира Марибор. 

"Oрлите" се класират за четвърти път в груповата фаза на Лига Европа и в петък ще научат трите си съперника. Жребият ще се тегли от 14 часа.

Точни при гостуването на "Людски върт" бяха Марселиньо и Клаудиу Кешерю от дузпа. Мачът беше официален дебют за Станислав Генчев, който временно зае треньорския пост в Лудогорец след уволнението на Стойчо Стоев. Младият специалист направи само една промяна в стартовия състав в сравнение титулярите от нулевото равенство в  Разград преди седмица. Марселиньо започна титуляр в Марибор, докато Дан Битон бе оставен на пейката. Именно опитният бразилец откри резултата. В 17-ата минута Марселиньо отбеляза страхотен гол. Националът на България получи подаване отляво, преодоля играч на Марибор и прати топката неспасяемо в далечния ъгъл на Кенан Пирич, който беше безпомощен - 0:1. 

Стражът на словенския шампион изигра блестящ мач в Разград, но тази вечер най-после се пропука. Натискът на "орлите" още повече се засили след откриването на резултата. Избраниците на Станислав Генчев опитваха атаки както по двете крила, така и през центъра. В 25-ата минута пробив на Сисиньо завърши с нарушение в наказателното поле на словенците, което доведе до дузпа за българския гранд. Опитният Клаудиу Кешеру отбеляза от бялата точка и "орлите" поведоха с 2:0.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

В 35-ата минута дойде най-чистото положение за словенците през първата част. Рок Кронаветер се озова на добра позиция сам срещу Илиев и стреля силно покрай гредата в аут. В добавеното време на първата част българите бяха затруднени. Пламен Илиев напусна пределите на наказателното си поле в опит да пресече пас към Захович, изчиствайки топката в тъч. Домакините бързо го изпълниха и последва удар към вратата на Лудогорец, за късмет на Илиев и "орлите" над целта в аут.

През втората част играчите на Марибор доминираха, а след час игра положенията пред българската врата зачестиха. В 65-ата минута появилият се като резерва Маркос Таварес намали резултата, след като се промъкна между Моци и Форстър и прати топката покрай Илиев за 1:2. 35-годишният бразилец се включи много силно и създаде главоболия на "орлите". Припомняме, че именно Таварес наказа Левски на "Герена" през 2016-а, когато Марибор елиминира "сините" след 0:0 в Словения и 1:1 в София.

В 72-ата Марибор дори изравни. Руди Пожек Ванчаш изненада Пламен Илиев с изпълнение на пряк свободен удар от дистанция. Играчът на домакините прехвърли всички в наказателното поле на Лудогорец, включително и Пацо Тигъра, пращайки топката в далечния ъгъл за 2:2.  

До края имаше няколко опасности пред българската врата, като опитните бойци на Лудогорец повече не се пропукаха и удържаха равенството. Генчев заздрави още повече отбраната с включването и на Драгош Григоре. Като резерви се включиха още Светослав Дяков и Якуб Шверчок. 

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа
Следете с БЛИЦ: efbet Лига - подготовка и трансфери
Следете с БЛИЦ: efbet Лига - сезон 2019/2020

МАРИБОР - ЛУДОГОРЕЦ 2:2
0:1 Марселиньо (17), 0:2 Клаудиу Кешерю (26-дузпа), 1:2 Маркос Таварес (65), 2:2 
Руди Пожек Ванчаш (72)

Най-интересното по минути с БЛИЦ СПОРТ:
1 - Начало на срещата.
4 - Рок Кронаватер изпълни пряк свободен удар, праща топката над вратата на Пламен Илиев. 
6 - Атмосферата на стадион "Людски върт". Феновете на домакините са изпълнили трибуните почти до краен предел.
17  Първи жълт картон в реванша, получава го Марселиньо.
17  ГОООООЛ! Лудогорец повежда! Марселиньо отбеляза страхотен гол. Националът на България получи подаване отляво, преодоля играч на Марибор и прати топката неспасяемо в далечния ъгъл на Кенан Пирич, който беше безпомощен. Стражът на словенския шампион най-после се пропука, след като в Разград стори чудеса и храброст, отличавайки се с перфектни намеси.
25 - ДУЗПА за Лудогорец!
Сисиньо е повален в наказателното поле на домакините и съдията Крейг Поусън посочва бялата точка.
26  ГООООЛ! Кешерю вкарва дузпата с безпощаден удар! 2:0 за Лудогорец!
34  Моци е санкциониран с жълт картон за фаул срещу Руди Пожек Ванчаш.
35 - Силен удар на  Рок Кронаветер, топката прелетя покрай вратата на "орлите".
39  Жълт картон и за Антон Недялков - за удар с лакът по противник.
45+2 - Рискована игра на Пламен Илиев, който напусна пределите на наказателното си поле в опит да пресече пас към Захович, изчиствайки топката в тъч. Домакините бързо го изпълниха и последва удар към вратата на Лудогорец, за късмет на Илиев и "орлите" над целта в аут.
45+3 - Край на първото полувреме.
---------------------
46 - Начало на второто полувреме.
60 - Ветеранът Маркос Таварес влиза в игра за Марибор, Рок Кронаватер излиза.
65  ГОЛ! Таварес бележи за домакините - 1:2. 35-годишният таран на Марибор се промъкна между Моци и Форстър, напредна към вратата на Лудогорец и прати топоката покрай Пламен Илиев право в мрежата му.
68 - Удар на Клинар, топката премина над вратата на Лудогорец. 
69  Кешерю е заменен от Светослав Дяков.
71  Жълт картон за Сисиньо.
72  ГОЛ! Марибор изравни - 2:2. Руди Пожек Ванчаш изпълни пряк свободен удар от дистанция, топката прехвърли всички и попадна в далечния ъгъл на изненадания Пламен Илиев.
84  Maрселиньо отстъпва място на Якуб Шверчок.
88  Центрирана топка отляво не беше изчистена по най-добрия начин от Моци, за късмет се отби в дясната греда и излезе в корнер.
90  Румънският защитник Драгош Григоре влиза в игра за Лудогорец, Жоржиньо излиза.
90 - Добавеното време е 5 минути.
90+5 - Край на реванша: Марибор - Лудогорец 2:2! Шампионът на България се класира в групите на Лига Европа.


МАРИБОР: 13.Кенан Пирич, 22.Мартин Милец (46  2.Денис Клинар ), 31.Саша Ивкович, 55.Шпиро Перичич , 28.Митя Вилер , 5.Блаж Върховец , 8.Александру Крету, 27.Ясмин Мешанович, 7.Рок Кронаватер (60  9.Маркос Таварес ), 77.Руди Пожек Ванчаш , 11.Лука Захович
Резерви: 33.Ясмин Ханданович, 2.Денис Клинар, 6.Алекс Пихлер, 47.Андрей Котник, 9.Маркос Таварес, 97.Мартин Крамарич, 98.Нардин Мулахусейнович 
Треньор: Дарко Миланич

Ludogorets (Bul)
ЛУДОГОРЕЦ
22.Пламен Илиев, 3.Антон Недялков , 30.Козмин Моци , 90.Рафаел Форстър, 4.Сисиньо , 25.Стефан Баджи, 12.Абел Анисе, 84.Марселиньо   (84  10.Якуб Шверчок), 17.Жоржиньо (90  21.Драгош Григоре), 88.Вандерсон, 28.Клаудиу Кешерю  (69  18.Светослав Дяков)
Резерви: 33.Ренан, 5.Георги Терзиев, 21.Драгош Григоре, 22.Джордан Икоко, 18.Светослав Дяков, 13.Мавис Чибота, 8.Дан Битон, 10.Якуб Шверчок
Tреньор: Станислав Генчев

Марибор, "Людски върт"
Съдия: Крейг Поусън (Англия)

Легенда: гол , автогол , жълт картон , втори жълт картон , червен картон , смяна ,  опасна ситуация