ЦСКА загуби с 0:1 от Сейнт Патрикс като домакин в първи мач от третия квалификационен кръг на Лигата на конференциите. „Армейците“ са тоталният фаворит в сблъсъка с ирландския тим, а поражението на стадион „Васил Левски“ в четвъртък вечерта беше истинска сензация. Сега „червените“ трябва задължително да спечелят реванша в Дъблин, за да продължат към плейофния кръг.

Неприятната новина да ЦСКА е историческата обремененост на клуба в случаите от евротурнирите, когато е записана домакинска загуба в първия мач. „Армейците“ никога до момента не са компенсирали в реванша поражение с един гол разлика на българска територия в първата среща. До момента има пет такива случаи, а три от тях са именно загуби с 0:1 в София. И петте пъти „червените“ отпадат, отбелязва „Тема Спорт“.

На 21 октомври 1970 г. ЦСКА приема Челси в първи осминафинал на КНК и губи с 0:1 след гол на Томи Болдуин малко преди почивката на стадион „Васил Левски“. На реванша на „Стамфорд Бридж“, игран две седмици по-късно, „сините“ отново печелят с 1:0. Дейвид Уел е точен в 23-ата минута. В края на сезона Челси печели турнира.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

На 19 октомври 1983 г. ЦСКА претърпява загуба с 0:1 от Рома в първи осминафинал за КЕШ, след като Фалкао бележи в 62-ата минута. На реванша на „Олимпико“ в Рим „вълците“ също записват победа с 1:0, но след попадение на Франческо Грациани десет минути преди края.

Седем години по-късно – на 7 март 1990 г., Олимпик (Марсилия) печели с 1:0 на „Васил Левски“ в първи четвъртфинал за КЕШ. Филип Тис вкарва единствения гол в 85-ата минута. На реванша на „Стад Велодром“ „армейците“ допускат ново поражение – 1:3. Крис Уодъл (25 минута), Жан-Пиер Папен (28) и Франк Созе (72) дават класически аванс на домакините. Мариус Уруков бележи почетното попадение за българския тим седем минути преди края.

В други два случая от своята история ЦСКА губи с 1:2 като домакин в първата среща от елиминационна фаза на евротурнирите и в крайна сметка също отпада.

На 14 септември 2000 г. унгарският МТК си тръгна доволен от София, след като направи обрат през второто полувреме в първи мач от първия кръг на Купата на УЕФА. Христо Янев даде ранен аванс на „армейците“ още в шестата минута. Гостите от Будапеща обаче изравниха чрез Ищван Ференци в 50-ата, а 19 по-късно Отило Кутор реализира победното попадение за МТК. „Червените“ спечелиха реванша в Унгария с 1:0 след гол от дузпа на Константин Мирчев в 86-ата минута, но българският тим отпадна заради правилото за предимство на головете, отбелязани на чужд терен.

За последно ЦСКА, воден тогава от Нестор Ел Маестро, не се справи със задачата в ролята на гост да заличи пасива на домакинска загуба в първия мач. На 9 август 2018 г. ФК Копенхаген спечели с 2:1 на „Васил Левски“ в третия квалификационен кръг на Лига Европа. Мауридес откри за „армейците“ още в 15-ата минута, но в 64-ата Денис Вавро изравни, а десет по-късно Кенан Кодро донесе успеха на гостите. На реванша в Копенхаген датският тим също спечели с 2:1. Даме Н`Дойе откри резултата за домакините в 23-ата минута. Евадро изравни в 58-ата, но шест минути след това Н`Дойе с втория си гол в мача донесе успеха на ФК Копенхаген.

Еfbet Лига - сезон 2022/2023
БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа
  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК