ЦСКА загуби с 0:1 от Сейнт Патрикс в първата среща от третия квалификационен кръг на Лигата на конференциите и ще има трудната задача да елиминира ирландците на реванша след седмица в Дъблин.

Гостите шокираха "червените" на "Васил Левски" с гол на резервата Серж Атакаи в 87-ата минута. При попадението фатално сгреши Асен Дончев, който беше титуляр при отсъствието на невъзстановения от контузия Иван Турицов. Младият защитник направи неуспешен опит да върне топката с глава към Густаво Бусато, Атакаи я отне и реализира за радост на 20-ината ирландци на трибуните на Националния стадион.

Сред зрителите на "Васил Левски" беше и легендата Христо Стоичков, който в часовете преди двубоя зарадва феновете на ЦСКА, раздавайки автографи и снимайки се с тях.

Tреньорът на "армейците" Саша Илич не можа да използва един от основните футболисти - Иван Турицов. Защитникът до последно беше под въпрос за мача заради контузия, но не успя да се възстанови и остана извън групата. Аут от сметките на сърбина бе и Калоян Кръстев, който също е с травма. 

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

Първият удар по посока една от двете врати дойде в 9-ата минута. Тогава Били Кинг от Сейнт Патрикс пробва мерника си, изпращайки топката над напречната греда. В 26-ата минута Маурисио Гарсес не успя да засече след подаване на Станислав Шопов, тъй като Джоузеф Ананг внимаваше и се намеси решително. В 32-ата стражът на гостите спаси нов удар на Гарсес. До почивката и Амос Юга обстрелва Ананг, но без успех. 

Седем минути след почивката Дойл бе изпуснат от "червената" отбрана след центриране от фал, но за радост не успя да овладее топката и тя попадна в ръцете на Бусато. След час игра за домакините на терена се появиха най-новите попълнения Дауда Бамба и Джонатан Линдсет на местата на Дюкенс Назон и Тибо Вион. 

Скунди по-късно ирландците поискаха дузпа, претендирайки, че Брадли де Нойер е играл с ръка в наказателното поле, но отнесоха пореден картон, този път не за бавене, а за спор със съдията. 

Четвърт час преди края "червените" заформиха сериозно меле пред вратата на Сейнт Патрикс след центриране от корнер на Станислав Шопов, но Гарсес не съумя да отбележи. В 80-ата минута гостите организира контраатака, която завърши с изстрел на Били Кинг над вратата. Малко след това Матай сгреши при изнасянето на топката, Дойл отправи удар в аут за късмет на домакините. При ответната атака Шопов получи топката в наказателното поле и стреля, но Ананг спаси.  

В 87-ата минута Сейнт Патрикс шокира ЦСКА, повеждайки в резултата - 0:1. Асен Дончев опита да върне топката с глава към Бусато, но твърде слабо, резервата Серж Атакаи я пое, преодоля бразилския страж и смълча хилядите фенове на "червените". 

Избраниците на Саша Илич се втурнаха в атака, опитвайки да изравнят, но без успех. Ананг отчая и Браян Морено с отлична намеса и не му позволи да вкара. В добавеното време "червените" имаха претенции за дузпа за игра с ръка на противник, но съдията Мануел Шютенгрубер от Австрия не ги уважи. Така ЦСКА загуби с 0:1 и се изложи в домакинството си на Сейнт Патрикс. Реваншът в Дъблин е след седмица (на 11 август от 21:45 часа). Ако ЦСКА успее да елиминира Сейнт Патрикс, в плейофа за място в групите на Лигата на конференциите ще се изправи срещу победителя от двойката Брьондби (Дания) - Базел (Швейцария).

ЦСКА - СЕЙНТ ПАТРИКС 0:1
0:1 Серж Атакаи (87)

Най-важното от мача по минути:
1 - Начало на срeщата.
5 - Публиката скандира името на Христо Стоичков, който гледа мача от трибуните.
9 - Далечен удар на Били Кинг, топката премина високо над вратата на ЦСКА.
12 - Капитанът на ЦСКА Юрген Матай седна на тревата и пожела да получи медицинска помощ. Малко по-рано защитникът пострада при спор за топката с противник, падайки лошо на земята.
14 - Maтай продължава участие в срещата.
26 - Станислав Шопов опита извеждащо подаване към Маурисио Гарсес, вратарят Джоузеф Ананг успя да улови топката преди играча на ЦСКА да стигне до нея.
32  Гарсес нахлу в наказателното поле на гостите и стреля по земя, Ананг спаси.
35  Първи жълт картон в срещата, получи го Том Гривости, който спря топката с ръка в близост до центъра и спря атаката на "армейците".
45 - Далечен удар на Амос Юга, топката премина покрай дясната греда на вратата на Сейнт Патрикс. 
45+1 - Край на първото полувреме.
----------------
46 - Начало на второто полувреме.
46  Саша Илич извършва първа смяна. Георги Йомов вече е в игра, Лазар Туфегджич е напуснал терена.
49  Жълт картон за Бари Котър за нарушение срещу Брадли де Нойер.
51 - Крис Форестър застраши Бусато, но за късмет на "червените" не успя да завърши атаката на гостите по най-добрия начин.
60  Саша Илич пуска в игра последните нови попълнения на ЦСКА Джонатан Линдсет и Дауда Бамбa. Дюкенс Назон и Тибо Вион излязоха.
61  Жълт картон за Джейми Ленън за фаул в атака.
70  Добра атака на ЦСКА, Джоузеф Ананг обаче внимаваше и спаси преди Йомов да засече към вратата му.
73 - Хари Брокбанк от състава на гостите получи схващане, а първи на помощ му се притече съдията Мануел Шютенгрубер.
74  Бронкбанк е заменен от Сам Къртис.
75  Пропуск на Гарсес, който не успя да засече по най-добрия начин центрираната топка.
76  Амос Юга излиза, в игра се появи Жеферсон.
80 - Били Кинг отправи далечен удар, топката излезе в аут.
83  Грешка на Матай позволи на играч на гостите да стреля опасно, топката прелетя над напречната греда на вратата на Бусато.
83  Гарсес също е сменен, Браян Морено влезе в игра.
84  Пропуск на Шопов, който навлезе в наказателното поле на Сейнт Патрикс и отправи удар по земя, който Ананг улови.
85  Жълт картон за Йомов за нарушение срещу Крис Форестър.
87  ГОЛ! Сейнт Патрикс шокира ЦСКА и поведе с 1:0. Резервата Серж Атакаи отбеляза, след като се възползва от груба грешка на Асен Дончев. Младият защитник на "червените" направи неуспешен опит да върне топката с глава на Бусато, играчът на гостите я отне, напредна и я прокара между краката на бразилеца, давайки преднина на ирландците. 
90 - Добавеното време е 5 минути.
90+3 - "Червените" претендират за дузпа за игра с ръка на футболист на гостите, съдията остана безмълвен.
90+7 - Край на мача. ЦСКА загуби с 0:1 от Сейнт Патрикс.

PFC CSKA-Sofia
ЦСКА: 1.Густаво Бусато, 16.Асен Дончев, 6.Християн Петров, 2.Юрген Матай (к), 5.Брадли де Нойер, 15.Тибо Вион (60  7.Джонатан Линдсет), 21.Амос Юга (76  3.Жеферсон), 8.Станислав Шопов, 27.Маурисио Гарсес (83  28.Браян Морено), 11.Лазар Туфегджич (46  10.Георги Йомов ), 9.Дюкенс Назон (60  30.Дауда Бамба)
Резерви: 25.Димитър Евтимов, 3.Жеферсон, 4.Мено Кох, 7.Джонатан Линдсет, 10.Георги Йомов, 13.Галин Минков, 20.Йоан Бауренски, 22.Енес Махмутович, 23.Радослав Живков, 28.Браян Морено, 30.Дауда Бамба
Треньор: Саша Илич
Saint Patrick's Athletic FC
СЕЙНТ ПАТРИКС: 1.Джоузеф Ананг, 12.Хари Брокбанк (74  22.Сам Къртис), 5.Том Гривости , 4.Джо Редмънд, 19.Анто Бреслин , 6.Джейми Ленън , 16.Адам О`Райли, 2.Бари Котър , 8.Крис Форестър, 15.Били Кинг (81  7.Серж Атакаи ), 9.Еоин Дойл
Резерви: 23.Давид Одумосу, 7.Серж Атакаи, 10.Ронан Кофлан, 22.Сам Къртис, 11.Джейсън МакКлеланд, 18.Бен Маккормак, 45.Тунде Оволаби, 29.Пади Барет, 25.Тайс Тимерманс
Треньор: Тим Кланси

София, Национален стадион „Васил Левски“
Съдия: Мануел Шютенгрубер (Австрия)

Легенда:  - гол,  - автогол,  - жълт картон,  - втори жълт картон,  - червен картон,  - смяна,  - опасно положение,   - контузия

Еfbet Лига - сезон 2022/2023
БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа
  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК


*Снимка: Антон Узунов


*Снимка: LAP.BG

*Снимка: LAP.BG

*Снимка: Антон Узунов